Saopštenja YUCOM-a

Saopštenje YUCOM-a i Zena u crnom (10.09.2008)Izražavamo solidarnost sa roditeljima vojnika Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, kao i svih drugih vojnika čije se nerazjašnjene pogibije sve češće dovode u vezu sa skrivanjem Ratka Mladića u vojnim objektima u kojima su poginuli vojnici služili vojni rok. U svojoj potrazi za istinom o uzrocima smrti njihovih sinova roditelji poginulih vojnika se još uvek suočavaju sa besprizornom opstrukcijom državnih organa i nedopustivom indiferentošću javnosti.

Krajnje je vreme da nova demokratska vlast preuzme odgovornost zbog očiglednog uticaja Miloševićevih kadrova koji na sve moguće načine ometaju istinu o odgovornosti vrha bivše vlasti za brojne smrtne slučajeve u vojsci i da odgovori na sva pitanja koja povezuju pogibiju vojnika sa skrivanjem haškog begunca Ratka Mladića.

Zahtevamo od državnih organa da konačno otvori prostor za utvrđivanje istine o učešću prethodnog Generalštaba i vojno-bezbedonosnih službi u Mladićevom skrivanju, kao i da bez ikakve dnevno političke kalkulacije uhapsi i isporuči Mladića Haškom tribunalu, kao jednog od najupućenijih u državne i vojne tajne zločinačke politike i najpouzdanijeg ’izvođača radova’ državno organizovanog zločina Slobodana Miloševića. Hapšenjem i izručenjem Mladića haškom Tribunalu počeće da se skida pečat sa mnogih tajni, a među njima i za zločin skrivanja odgovornih za ubijanje vojnika.

Ugled zemlje postiže se samo suočavanjem sa sopstvenom prošlošću i uklanjanjem svih onih (vojnih i civilnih) kadrova nasleđenih iz prošlosti koji ometaju punu istinu o zločinima, čije su žrtve među ostalima i nedužni mladi vojnici.


Beograd, 10. 9. 2008.Žene u crnom – Beograd
Komitet pravnika za ljudska prava-YUCOMLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019