Saopštenja YUCOM-a

Zahtev ministru kulture i tužiocu za organizovani kriminal da reaguju na pisanje Kurira (09.10.2008)Povodom objavljivanja tzv. feljtona „Kako je ubijen Đinđić“, u dnevnom listu „Kurir“ od 26. septembra do 6. oktobra 2008. godine na osnovu skorašnjeg izdavanja navodne knjige „Tajni transkripti“ do ovog momenta nepoznatog/ih autora, i pisma Milorada Ulemeka Legije, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druga politička ubistva, u kome iznosi niz najvulgarnijih i najprimitivnijih kvalifikacija u odnosu na Sonju Biserko, od 6. oktobra iste godine, Komitet pravnika za ljudska prava obratio se Ministarstvu kulture i Specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, tražeći da preduzmu odgovarajuće mere.

Ukazano im je da se iznose lažne informacije koje se još od 2003. godine „plasiraju“ kao „istina“ povodom ubistva nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića, i ponovo se oživljava „teorija trećeg metka“, priča o umešanosti britanske obaveštajne službe MI6 u ubistvo premijera i o uticanju MI6 na tadašnje rukovodstvo Republike Srbije da uvede vanredno stanje u Srbiji i drugo, a sve na osnovu izjava sagovornika (naravno neimenovanog) „bliskog obaveštajnoj službi“, čime Kurir, kršeći sve pravne standarde i standarde profesionalne etike, u delikatnom momenta vođenja sudskog postupka pred Vrhovnim sudom, ponovo raspiruje kampanju neistinitih i lažnih činjenica i informacija, o okolnostima u vezi sa ubistvom premijera.

Povodom pisanja Kurira, YUCOM je tražio od specijalnog tužioca da utvrdi ko stoji iza ovih nepotpisanih tekstova, smatrajući da je to jedno od ključnih pitanja za utvrđivanje političke pozadine ubistva premijera, kao i koja je pozadina objavljivanja pisma Ulemeka Sonji Biserko koje u ime prava na stav ustvari podstiče na nasilje i direktno preti. Od ministra kulture YUCOM je tražio da adekvatno reaguje.


Biljana Kovačević-Vučo
Predsednica

Beograd, 9. oktobar 2008. godine
Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019