Saopštenja YUCOM-a

Saopštenje povodom okupljanja pristalica pokreta 1389 ispred prostorija YUCOM-a (2.12.2008)Grupa huligana koja sebe naziva “1389” juče je u pratnji policije „posetila” i prostorije Komiteta pravnika za ljudska prava, nakon Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Centra za kulturnu dekontaminaciju i posle polučasovnog urlanja ostavila pismo koje bi navodno trebalo da predstavlja podsećanje na ljudska prava Srba uz nekoliko nasumice odabranih izjava Biljane Kovačević Vučo (uglavnom netačnih, ali zato u potpunosti nepismenih koji očigledno treba da pokaže kreativni rukopis samih autora „citata”). Uz zaključak da „Kovačević Vučo uvek podržava parčanje Srpske države, ne iznenađuje činjenica da Kosmet za nju ne predstavlja Svetu srpsku zemlju i srpske korene, već faktor destabilizacije u regionu. Da li će i Vojvodina postati još jedan faktor kog se treba odreći zarad stabilnosti u regionu?” koji su zakačili na vrata, grupa huligana predvođeni policijom se razišla.

Komitet pravnika zahteva od državnih organa da konacno preduzmu adekvatne mere protiv nasilnika koji vec mesecima maltretiraju građane Beograda, a naročito predstavnike nevladinih organizacija koje su već proskribovane u medijima „netransparentnih vlasnika” i Politike. Ministru unutrašnjih poslova i Premijeru Srbije.

Komitet postavlja pitanje zašto policija daje podršku ovim nasilnim i pretećim skupovima koji se mesecima održavaju pod zaštitom države i to samo zbog toga što je država zakonito postupila i uhapsila Radovana Karadžića, optuženika za najmonstruoznije zločine protiv ččvečnosti.

YUCOM će o tome obavestiti glavnog tužioca Haškog tribunala, kao i relevantne međunarodne organizacije, a protiv nasilnika i predstavnika vlasti koji im obezbeduju zaštitu kako bi mogli da prete neistomišljenicima - „izdajnicima” ce podneti krivičnu prijavu.
Vreme je da se ova država upristoji, uprkos Deklaraciji o pomirenju.
Pismo su podržali i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Inicijativa mladih za ljudska prava.


Za YUCOM
Milan Antonijevic
Pismo poslato:
Predsedniku Republike Srbije, Borisu Tadicu
Predsedniku vlade, Mirku Cvetkovicu
Ministru unutrašnjih poslova, Ivici DacicuLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019