Saopštenja YUCOM-a

Saopštenje povodom reakcije Mešihata islamske zajednice u Srbiji (22.06.2010.)Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM zabrinut je zbog atmosfere koja se stvara posle reakcije Mešihata islamske zajednice, a povodom objavljivanja fotomontaže s likom glavnog muftije Muamera Zukorlića u pravoslavnoj svešteničkoj odori na stranama BLIC - a rezervisanim za humor.

Kako se YUCOM od svog osnivanja zalagao za slobodu izražavanja, i trenutno vodi niz slučajeva o povredi slobode izražavanja pred Evropskim sudom za ljudska prava, teško nam je da prihvatimo argumentaciju i ton Mešihata islamske zajednice u Srbiji kojom osuđuje pojavljivanje fotomontaže na stranici dnevnih novina Blic.

Posle veoma nasilnih dešavanja u selu Jabuka, naizgled mirnom Vojvođanskom selu u kome je nekoliko dana bez adekvatne reakcije države vršeno nasilje nad Romima i nad Metodističkom crkvom opravdano nas zabrinjava mogućnost otvaranja sukoba i daljih produbljivanja razlika.

Pomirljivi tonovi i otvaranje dijaloga o verskim razlikama mogu doprineti daljem razumevanju i poštovanju različitosti, kao i uspostavljanju tolerantnog drustva.Beograd
22.06.2010.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019