Uspesi YUCOM-a

VSS uvažio žalbu YUCOM-a protiv rešenja o odbijanju registracije CPC (11.06.2008)Crnogorska pravnoslavna crkva (CPC) obratila se YUCOM-u u decembru 2007. godine, nakon donošenja rešenja Ministarstva vera kojim se odbija zahtev CPC za upis u Registar crkava i verskih zajednica.

Komitet pravnika za ljudska prava je protiv ove odluke Ministarstva vera podneo tužbu za poništaj rešenja i zastupao Crnogorsku pravoslavnu crkvu u upravnom sporu pred Vrhovnim sudom Srbije.

U junu mesecu, Vrhovni sud Srbije je doneo odluku kojim se poništava rešenje Ministarstva vera i predmet vraća na ponovno odlučivanje.

************************************************************************************************
RTCG (11.06.2008)
Očekivani potez Vrhovnog suda Srbije
Odluka Vrhovnog suda Srbije u vezi žalbe Crnogorske Pravoslavne Crkve nije nikakvo iznenađenje, već očekivani potez najveće sudske instance u Srbiji, rekao je predsjednik Crnogorske partije Nenad Stevović. Vrhovni sud Srbije uvažio je tužbu CPC-a i poništio rješenje ministarstva vjera Srbije kojim je odbijen zahtjev za upis Crnogorske Pravoslavne Crkve u registar crkava i vjerskih zajednica u Srbiji. “Ono što sad očekujemo jeste da ministarstvo vjera što prije registruje i upiše u registar crkava i vjerskih zajednica Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu u Srbiji”, kazao je Stevović.B92 (11.06.2008)
VSS poništio odluku o CPC
Vrhovni sud je uvažio tužbu Crnogorske pravoslavne crkve i poništio rešenje Ministarstva vera, kojim je odbijen zahtev za upis CPC u Registar crkava i verskih zajednica.

Predstavnici kanonski nepriznate crkve zadovoljni su takvim stavom Vrhovnog suda i traže izvinjenje Ministarstva vera iako odluka suda ne znači da CPC mora da se upiše u registar crkava, već samo da prethodno rešenje Ministarstva vera nije bilo u skladu sa zakonom.

Vrhovni sud Srbije uvažio je tužbu Crnogorske pravoslavne crkve koja je doneta posle odluke Ministarstva vera da odbije da upiše tu kanonski nepriznatu crkvu u registar verskih zajednica u Srbiji.

Vrhovni sud je zaključio da se o tom sporu za sada ne može raspravljati jer su, prilikom donošenja osporenog rešenja, povređena pravila upravnog postupka.

Portparolka suda Vesna Dabić objašnjava da suprotno Zakonu o opštem upravnom postupku, rešenje Ministarstva vera nije potpisao ministar Radomir Naumov, koji je naveden kao službeno lice koje rešenje donosi.

"Vrhovni sud Srbije je utvrdio da rešenje Ministarstva vera ne sadrži razloge na osnovu kojih je odluka doneta. Prema oceni Vrhovnog suda, ne može se ispitati ni zakonitost osporenog rešenja jer činjenično stanje nije ni utvrđeno, odnosno osporeno rešenje ne sadrži dokaze na osnovu kojih bi se moglo utvrditi činjenično stanje. Na osnovu presude VSS-a ministarstvo vera bi trebalo da postupi po primedbama suda i da u ponovnom postupku otkloni nedostatke na koje je VSS ukazao“, objašnjava Dabićeva.

Ministarstvo vera je u prethodnoj odluci o odbijanju da u registar crkava upiše kanonski nepriznatu crnogorsku pravoslavnu crkvu navelo da CPC, sa stanovišta pravoslavnih crkava, nije priznata i da se država neće mešati u kanonske odnose crkava i zato neće upisati CPC.

Toj crkvi tada nije zabranjeno delovanje u Srbiji jer se, za državu Srbiju, odnosno za Ministarstvo vera, radilo o građanskoj organizaciji. Savetnik za medije ministra vera Jovan Janjić kaže da će ministarstvo postupiti po odluci Vrhovnog suda i da će ponovo doneti odluku o odbijanju zahteva za registraciju CPC u Srbiji.

"Ministarstvo će doneti novo rešenje, a svako ima pravo da traži ono što misli da treba da traži", kaže Janjić.

Poverenik Crnogorske pravoslavne crkve u Srbiji Nenad Stevović kaže za B92 da očekuje da će ministarstvo vera u što kraćem roku registrovati CPC.

"Očekujemo i izvinjenje od nadeležnog ministarstva jer naša nacionalna zajednica i vernici CPC su ovom prethodnom odlukom doživeli prilične neprijatnosti. U slučaju da se to sve ne desi, sledeća instanca je sud u Strazburu jer mislimo da ćemo ekspresno rešiti ovaj problem za našu nacionalnu zajednicu u Srbiji", smatra Stevović.

Pored toga što je Crnogorska crkva dobila na pravnom polju u Srbiji, tako je i pravo bilo na strani Srpske pravoslavne crkve u Crnoj gori.

Crnogorsko Ministarstvo finansija pre dva dana vratilo je Srpskoj crkvi prava titulara nad crkvama i crkvenim zemljištem u opštini Cetinje.

Tom odlukom poništena je ranija odluka državne Uprave za nekretnine da se crkve i crkveno zemljište u cetinjskoj opštini vrate u svojinu selima i bratsvima, čime je SPC bila izgubila pravo titulara.

Crnogorski mediji preneli su da je Crnogorska pravoslavna crkva, na čiju je inicijativu SPC izgubila pravo titulara nad crkvama i zemljištem, u rešenju Ministarstva finansija stavljena pod znake navoda.

PCNEN (10.06.2008)
VSS uvažio tužbu Crnogorske pravoslavne crkve
Vrhovni sud Srbije uvažio je tužbu Crnogorske pravoslavne crkve i poništio rješenje Ministarstva vjera Srbije, kojim je odbijen zahtjev za upis Eparhije Crnogorske pravoslavne crkve za Republiku Srbiju iz Cetinja u Registar crkava i vjerskih zajednica u Srbiji, saopšteno je danas iz tog suda.

Prema ocjeni VSS, ovaj spor se za sada ne može raspraviti jer su prilikom donošenja osporenog rješenja povrijeđena pravila upravnog postupka.

Protivno Zakonu o opštem upravnom postupku, rješenje Ministarstva vjera Srbije nije potpisao ministar Radomir Naumov, koji je naveden kao službeno lice koje rješenje donosi.

VSS je utvrdio i da rješenje Ministarstva ne sadrži razloge na osnovu kojih je odluka o odbijanju zahtjeva Crnogorske pravoslavne crkve donijeta. Prema ocjeni tog suda, zakonitost osporenog rješenja se ne može utvrditi, jer nije utvrđeno činjenično stanje, odnosno osporeno rješenje ne sadrži dokaze na osnovu kojih bi se moglo utvrditi činjenično stanje, navedeno je u saopštenju koje prenosi agencija Tanjug.

Pobjeda (11.06.2008)
Ministarstvo vjera uskoro registruje CPC?
VRHOVNI SUD SRBIJE UVAŽIO TUŽBU CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
Ministarstvo vjera uskoro registruje CPC?
Beograd, 11. juna – Vrhovni sud Srbije poništio je rješenje Ministarstva vjera Srbije kojim je odbijen upis Crnogorske pravoslavne crkve u registar vjerskih zajednica.

«Ova odluka za nas nije iznenađenje, očekujemo da ministarstvo vjera registruje Crnogorsku pravoslavnu crkvu i da nam se izvini», rekao je Nenad Stevović, nekadašnji povjerenik CPC-a za Srbiju, a sad lider Crnogorske partije. On je za «Pobjedu» precizirao: «U slučaju da ministarstvo vjera ponovo odbije da registruje CPC, naša sljedeća instanca je Sud za ljudska prava u Strazburu».

Na «Pobjedino» pitanje da li će sada ministarstvo vjera registrovati CPC, Jovan Janjić, savjetnik za medije u ovom ministarstvu kaže: «Vrhovni sud Srbije ustanovio je da rješenje ministarstva vjera, (kojim se odbija upis u registar takozvane eparhije Crnogorske pravoslavne crkve za republiku Srbiju u registar crkava i vjerskih zajednica), ima izvjesnih proceduralnih propusta. Ali, to ne znači da se ovim osporavaju činjenično stanje i razlozi zbog kojih je odbijen upis u registar. Ministarstvo vjera će u najkraćem roku otkloniti proceduralne propuste na koje je ukazao vrhovni sud i donijeti novo rješenje».(V. Cvejić)

Kurir (13.06.2008)
Ministarstvo vera: Novo rešenje o zabrani upisa
Izvor: Tanjug |11. jun 2008. 15:19:12
BEOGRAD, 11. juna (Tanjug) - Ministarstvo vera saopštilo je danas da će u zakonskom roku otkloniti procesne smetnje na koje je ukazao Vrhovni sud Srbije i da će doneti novo rešenje kojim se odbija upis "Eparhije Crnogorske pravoslavne crkve u Srbiji".

"Vrhovni sud Srbije ustanovio je da rešenje Ministarstva vera kojim se odbija upis "Eparhije Crnogorske pravoslavne crkve za Republiku Srbiju" u Registar crkava i verskih zajednica ima izvesnih procesnih smetnji", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "zbog toga sud nije ni ulazio u ispitivanje suštine samog rešenja, odnosno njegove zakonitosti, već je predmet vratio Ministarstvu vera na ponovno odlučivanje".

VŠ saopštio je juče da je uvažio tužbu Crnogorske pravoslavne crkve i poništio rešenje Ministarstva vera Srbije, kojim je odbijen zahtev za upis "Eparhije Crnogorske pravoslavne crkve za Republiku Srbiju iz Cetinja" u Registar crkava i verskih zajednica u Srbiji.

Protivno Zakonu o opštem upravnom postupku, rešenje Ministarstva vera Srbije nije potpisao ministar Radomir Naumov, koji je naveden kao službeno lice koje rešenje donosi, navodi se u saopštenju.

VŠ je utvrdio i da rešenje Ministarstva ne sadrži razloge na osnovu kojih je odluka o odbijanju zahteva Crnogorske pravoslavne crkve doneta.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019