Peticije i predlozi

Kragujevac.rs: Panel diskusija (28.05.2010.)“Укључење грађана и грађанки у друштвени и политички живот кроз заступање права на петиције и предлоге“, била је тема панел дискусије коју су данас у Крагујевцу организовали Комитет правника за људска права YUKOM и Фондација Хајрих Бел.

Панел дискусија реализује се у оквиру истоименог пројекта коју је подржала делегација Европске уније у Србији, чији је циљ укључивање грађана у процес доношења одлука на свим нивоима јавне власти, кроз усвајање неопходне правне регулативе и успостављање функционалног механизма за регулисање права на петиције и представке.

Иако је право на петиције, представке и предлоге записано у Уставу Републике Србије, оно до сада није било активирано, и надамо се да ћемо кроз дискусије, које организујемо по градовима Србије, моћи да придобијемо људе из администрације, како би грађани и остваривали ово право, и у што краћем року добили одговор и задовољавајућа решења за своја предлоге и петиције, рекао је извршни директор YUKOM -а Милан Антонијевић.

Истичући да је то до сада била само ствар добре воље општинских, градских и државних органа власти, Антонијевић је рекао да је неопходно да се донесе низ подзаконских аката којима би обавезали сви нивои власти и њима прецизирали начин подношења и рокови за њихово решавање, а грађани правном регулативом остварили право на петиције и предлоге.

После Новог Сада, Крагујевац је други град у којем се говори на ову тему, а планиране су и дискусије у Прешеву, Нишу и Београду. У име града Крагујевца представницима синдиката и невладиних организација, учесницима панела обратила се Славица Ђорђевић, помоћник градоначелника, истичући да ће ова дискусија сигурно помоћи локалној самоуправи да пронађе механизме којима би се регулисало право грађана да остварују ово своје право.

Заменик заштитника грађана, Михајло Игњатовић изнео је податак да се у последњих пет година, њиховој канцеларији од укупног броја захтева, 5 % односило на петиције и предлоге грађана. Према његовим речима један број њих је решен на задовољавајући начин уз учешће органа власти и надлежних институција, али има оних и који нису.

YUKOM има подршку републичког одбора за представке и предлоге, па ће тако представници Комитета правника за људска права на наредном састанку у Народној скупштини, разговарати о потреби доношења Закона о петицијама и представкама, најавила је Катарина Јоцић из YUKOM -а.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019