Peticije i predlozi

Radio 021: Nedovoljno upoznati sa pravom na peticijeGrađani nisu dovoljno upoznati sa pravom da pokreću peticije, tvrde pravni stručnjaci.

Dejan Milenković iz YUCOM-a kaže za Radio 021 da je ovo pravo jedno od osnovnih prava građana koji se, na žalost, ne koristi dovoljno. "Pravo na peticiju se ne realizuje zbog toga što ljudi ne znaju dovoljno o njemu, ili uopšte ne znaju, ili se koristi isključivo u političkim strankama u okviru svoje stranačke borbe.

Možda ga građani i ne koriste dovoljno zbog toga što ne postoji pravni instrument za ostvarivanje ovog prava, tačnije ne postoji sistemski zakon koji bi regulisao način njegovog ostvarivanja", navodi on.

Iz tog razloga YUCOM i Fondacija Hajnrih Bel organizuju radionice o uključenju građana u društveni i politički život kroz zastupanje prava na peticije i predloge, istakao je Milenković. "U okviru ovih radionica mi imamo formulare koje će učesnici popuniti kako bi videli da li oni uopšte shvataju o čemu se radi. Ni ja kao pravnik ne mogu tačno da razjasnim šta je peticija, šta je predlog, šta je predstavka i da li predstavka kao takva uopšte i postoji, jer ona nigde nije ni definisana", naglasio je on.

Pored Novog Sada, ove radionice će se održavati i u drugim većim gradovima Srbije.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019