Peticije i predlozi

Radionica u Nišu (11.02.2010)Niš, 11.02. 2010. Radionica je organizovana u saradnji YUCOM-a i Fondacije Hajnrih Bel, a u sklopu projekta Uključenje građana i građanki u društveni i politički život kroz zastupanje prava na peticije i predloge. Radionica je održana u Nišu, 11. februara 2010, u prostorijama Medija Centra Niš.

Poseta radionici je bila brojnija od očekivanog. Bilo je više aktivista/kinja iz nekoliko nevladinih i drugih organizacija iz Niša (i lokalnih gradova): Udruženje distrofičara Niš, Odbor za ljudska prava Niš, Udruženje srpsko-bugarskog prijateljstva „Rila“, Udruženje boraca rata 1999.g. Niš, Udruženje Romkinja „Osvit“, Udruženje samohranih majki Niš, Društvo za razvoj kreativnosti, Društvo za zaštitu životne sredine „Stara Planina“ - Pirot, Gradsko udruženje cerelbralne dečije paralize, Evropski pokret u Srbiji – Niš i Link Publishing.

Na početku radionice Katarina Jozić i Novak Vučo predstavili su projekat, dok je Wolfgang Klotz predstavio Fondaciju Hajnrih Bel. Zatim su učesnici/e ispunili upitnike kako bi dobili bolji uvid u to koliko znaju i imaju iskustva u pisanju peticija. Većina učesnika je i ranije pisala peticije, ali dobija se utisak da je odgovor institucija na njihove predate peticije često nepostojan. Više puta se čuo komentar da im je savetovano pre da se sastanu sa nekim lično i tim putem da, takoreći, lobiraju za rešavanje problema. Regulacija odgovora institucija u razumnim vremenskim rokovima na predate peticije ostaje problem koji se mora menjati. Učesnicima/ama je objašnjena istorija peticija od značenje reči, preko ustava SAD-a, pa do Mastrihtske konvencije. Predočena im je praksa i zakonski okviri zemalja EU i u regionu. Dati su primeri dobre prakse, ali i loše (kao sa kalifornijskim zakonima). Najviše vremena posvećeno je zakonskoj regulativi i praksi po pitanju peticija i predloga u Srbiji.
Nakon predavanja počela je življa diskusija o realnim problemima sa kojima se oni suočavaju: od loše komunikacije sa lokalnim izvođačima radova na ulici zbog kojih na nekim prelazima nije postavljen prilaz za kolica, preko problema sa kojima su suočeni veterani ratova ’99 (koji između ostalog traže zabranu kasetnih bombi), napori da se očuva prirodna lepota Stare planine, kao i želje da Pirot iz opštine promeni status u grad. Po ovim pitanjima, kao i drugim, pravni tim YUCOM-a pomogao je, i nastaviće da pomaže, da se ideje formulišu na jasan i zakonski validan način i da te peticije rezultiraju željenom promenom.

Tokom radionice Direktor Fondacije Hajnrih Bel i Katarina Jozić iz YUCOM-a dali su izjave o projektu za lokalne medije: TV5, TV Zona, NTV, TV Bell Amie, Narodne novine Niš i City Radio.

Dobro pripremljen informativni materijal za novinare rezultirao je interesantnim reportažama o pravu na peticiju i predloge u koji su bili uključeni i građani Niša.

Materijal se može pogledati na
http://www.youtube.com/watch?v=PlVZsESQ2tE
http://www.youtube.com/watch?v=ra_uOudASG4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=hHS9sQ9Blbg&feature=relatedLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019