Peticije i predlozi

Radionica Kragujevac (05..02.2010)RADIONICA
>>Uključenje građana i građanki u društveni i politički život kroz zastupanje prava na peticije i predloge<<

Kragujevac, 05.02.2009. Radionica je organizovana u saradnji YUCOM-a i Fondacije Hajnrih Bel, a u sklopu projekta Uključenje građana i građanki u društveni i politički život kroz zastupanje prava na peticije i predloge. Održana je u Kragujevcu 5. februara u prostorijama Crvenog Krsta, Svetozara Markovića 7.

Radionica je bila dobro posećena. Učesnici radionice bili su predstavnici/ce nekolicine kragujevačkih nevladinih i drugih organizacija: Oaza sigurnosti, OUP Sloga, Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara „Kraguj“, Studentske asocijacije, NEC – RP, Iz kruga Kragujevac, Romski informativni centar, Romsko sprsko prijateljstvo „Stablo“.

Na početku radionice, nakon što je predstavljen projekat, učesnici/e su popunili upitnike kojima se procenjuje njihovo postojeće znanje o peticijama i predlozima. Kroz upitnike, i naknadne razgovore, postalo je jasno da su kragujevčani iskusni u pisanju peticija kao načina lobiranja lokalnih vlasti. Tokom diskusije predstavljeno je i nekoliko aktuelnih problema na kojima aktivisti i aktivistkinje žele da rade. Između ostalog, problem maloletničkog alkoholizma (to jest, lake i nedovoljno kontrolisane dostupnosti alkohola maloletnim licima). Takođe, pričalo se o problemima održavanja Spomen parka, zatim jedne lokalne knjižare i uopšte o problemu regulasanja privatizacije i gradnje u Kragujevcu.

Nakon pauze dr. Dejan Milenković je pojasnio koje probleme predstavlja manjak zakonske regulative po pitanju ostvarivanja osnovnih prava građana i građanki kroz peticije. Kroz priču, kao i putem informativnog materijala: Pravo na podnošenje predloga i peticija, učesnici su upoznati detaljnije sa zakonskom regulativom pitanja peticija u Srbiji.
Pri kraju radionice učesnici su uz pomoć pravnog tima iz YUCOM-a započeli formulaciju specifičnih peticija (inicijativa, predloga, predstavki...), kojima žele da utiču na promene u odnosu na ranije iznesena probleme. Tokom narednog perioda učesnici će dobiti dodatnu pomoć kako bi se te peticije predale nadležnim državnim organima, i kako bi se pratilo kako i u kom vremenskom roku isti reaguju na njih.

Tokom pauze Dr. Milenković i Katarina Jozić dali su izjave o projektu za novinsku agenciju Šumadija Press. Članak možete naći na linku http://www.sumadijapress.com/index-p70-ni1913.htmlLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019