Peticije i predlozi

Dnevnik online: Veliki jaz između politike stranaka i interesa građana (25.05.2010.)Народна посланица Весна Пешић оценила је да су механизми непосредне демократије у Србији на веома ниском нивоу.

Она је казала да су грађанске петиције осамдесетих година прошлог века у Србији много више него данас потресале државне структуре, иако је тад на власти био недемократски режим.

– Данас у Србији влада потпуна тупост у односу на оно што грађани имају да кажу кроз политичке петиције, иако постоји више канала кроз које се такви захтеви могу чути, од оних формираних на локалним нивоима власти до институције омбудсмана, или, пак, преко политичких странака – рекла је Весна Пешић на панел-дискусији у Скупштини Војводине посвећеној укључењу грађана у друштвени и политички живот кроз заступање права на петиције и предлоге, коју је организовао Комитета правника за људска права (ЈУКОМ) уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

Она је истакла да је велики проблем то што је увођењем институције бланко оставки Уставом Србије дошло до раскида везе народног посланика с проблемима који муче грађане.

– Члан 102 Устава дао је партијама слободу да одређују ко ће бити посланици, какав ће бити њихов положај и како ће они деловати у републичком парламенту. Апсурдно је да је тренутно од 250 посланика – њих 60 из самог центра Београда, док неке области Србије немају свог представника у парламенту – напоменула је она, и додала да Пословник о раду Скупштине Србије додатно ускраћује права посланика јер их онемогућава чак и у томе да постављају посланичка питања и учествују расправи без претходног одборења шефа посланичке групе.

Весна Пешић је навела и да Одбор Скупштине Србије за петиције и предлоге није одржао ниједну седницу од 2007. године, „тако да нико није ни могао разматрати жалбе грађана које ипак пристижу у парламент“.
Волфганг Клоц из Фондације „Хајнрих Бел“ казао је да истраживања јавног мњења показују да су грађани Србије највише заинтересовани за побољшање здравственог система, школства, животног стандарда и еколошких стандарда, док се у политици и медијима највише пажње посвећује потпуно другачијим питањима, која се најчешће дефишу као „национални интереси“.

– Због тог јаза између политичких странака и интереса грађана потребни су механизми непосредне демократије – оценио је он.
Председник Одбора Скупштине АПВ за представке и предлоге Милан Ђукић казао је да је то тело до сад одржало 11 сесија, али и да су радили на терену, те остварили добру сарадњу с покрајинским омбудсманом. Он је навео да се највише жалби грађана пристиглих у тај одбор односи на повреде права из радног односа и права на пензијско и инвалидско осигурање.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019