Kampanja za podsticanje tolerancije i stop rasizmuU okviru Kampanje za podsticanje tolerancije YUCOM je pratio i sistematski analizirao izjave i javne nastupe političara, i signalizirao državnim organima, međunarodnim organizacijama koje od dokumentovanih ponašanja (izjava ili javnih nastupa) predstavlja zločin mržnje ili govor mržnje.

Istovremeno su sistematski praćeni članci u svim štampanim medijima i TV emisije, naročito one koje imaju politički i političko-zabavni karakter, i analizirana je sadržina medijske pokrivenosti spornih ponašanja političara. Na svakodnevnoj osnovi su informisani relevantni organi i institucije o uočenim trendovima netolerantnog ponašanja, sa preporukama promene i uz zaštitu žrtava upotrebom svih raspoloživih pravnih sredstava. YUCOM je zastupao žrtve govora mržnje pred nacionalnimsudovima, ali i kroz saopštenja za medije o nedopustivosti napadanja manjina po svim osnovama od strane političara.

Na osnovu istraživanja, izrađen je izveštaj o diskriminaciji u medijima i prisutnosti govora mržnje koji je dostupan zainteresovanim institucijama i pojedincima. Izveštaj je prezentovan na konferenciji za štampu i vođene su ekspertske diskusuje na bazi izveštaja i iskustva YUCOM-ovih advokata pri pružanju pravne pomoći žrtvama govora mržnje. Eksperti su, pored odsustva političke volje da se problem nekažnjavanja govora mržnje reši, uočili nedostatke zakonske regulacije u smislu nejasnih odredbi Zakona o javnom informisanju kao i nepostojanju inkriminacije govora mržnje kao posebnog krivičnog dela u Krivičnom zakoniku. Preporučene su promene zakona i uvođenje novih pravnih mera u postojeće zakonodavstvo.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2023