Saopštenje povodom predstavljanja studije „5 godina: Analizarada Zaštitnika građana Republike Srbije u periodu 2015-2019.godine“

Komitet pravnika za ljudska prava – JUKOM je danas, 29. novembra 2019. godine, u Aero Klubu, predstavio studiju „5 godina: Analiza rada Zaštitnika građana Republike Srbije u periodu 2015-2019.“. Analiza rada je sprovedena kao sveobuhvatno istraživanje kako bi se, po prvi put, procenili kapaciteti ove institucije da osigura zaštitu i promociju ljudskih prava, kao i primenu međunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava u Srbiji.

Zaštitnik građana Republike Srbije uživa najviši status kao nezavisna institucija za ljudska prava u sistemu Ujedinjenih nacija što omogućuje ovoj instituciji da u značajnoj meri utiče na ocenu i unapređenje stanja ljudskih prava. Analiza rada Zaštitnika građana Republike Srbije je sprovedena kao nezavisna procena na osnovu višemesečnog istraživanja i prikupljanja informacija od organa javne vlasti kroz intervjue i fokus grupe sa predstavnicima/cama relevantnih međunarodnih organizacija, nezavisnih institucija, državnih organa, nevladinih organizacija, novinarskih udruženja i analizom medijskog sadržaja u poslednjih pet godina, čemu je podršku pružio Tim Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji.

Analiza je pokazala da rad Zaštitnika građana nije usklađen sa Pariskim principima u pogledu dva važna principa, nezavisnosti i kompetencija. Rezultati analize rada Zaštitnika građana Republike Srbije u prethodnih pet godina pokazuju da je značajno smanjen integritet institucije, da njen rad nije usklađen sa međunarodnim standardima i da je njena efikasnost i vidljivost smanjena.

Komitet pravnika za ljudska prava je, sa glavnim nalazima, upoznao Podkomitet za akreditaciju (GANHRI) koji će početkom 2020. godine razmatrati osnovanost produžetka najvišeg statusa koji Zaštitnik građana uživa u sistemu Ujedinjenih nacija i uputiti preporuke za unapređenje statusa.

Analizu možete preuzeti na sajtu Komiteta pravnika za ljudska prava.

Tim Komiteta pravnika za ljudska prava