Saopštenje povodom ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića

0

Komitet pravnika za ljudska prava pridružuje se apelu predstavnika pravosuđa i advokature upućene organima gonjenja da se pronađu izvršioci ubistva advokata Ognjanovića, a podržavamo i druge zahteve koje je iznela struka nakon ovog ubistva.

Posebnu pažnju skrećemo na pisanje dela medija koje je usmereno na urušavanje profesije advokata, izjednačavajući funkciju branioca sa pripadnicima kriminalnih grupa koje su advokati dužni da zastupaju. Pravo na odbranu, uz pretpostavku nevinosti su dva načela na kojima počiva svaki moderan krivično pravni sistem, garantovana su i našim Ustavom. Izjednačavanje branioca sa branjenikom, tj. blaćenje advokata koji zastupajuju optužene za najteža krivična dela mora biti najoštrije osuđeno.

Istovremeno, izražavamo duboku zabrinutost zbog ugrožene bezbednosti građana Srbije. U proteklih godinu i po dana mediji tabloidno izveštavaju o ubistvima koji su rezultat obračuna pripadnika organizovanog kriminala. Njihov kontinuitet ukazuje na nemoć Bezbednosno informativne agencije i policije da obezbede pravo na život i sigurnost građana. Građani Srbije nisu dobilii odgovore ko je osumnjičen za niz ubistava u Srbiji u proteklom periodu. Jedine informacije koje država šalje putem medija su da su žrtve bile poznate policiji, čime se relativizuju događaji.

Poslednje ubistvo uz informacije da postoje liste za odstrel ukazuje da je neophodno preispitati funkcionisanje BIA i MUP-a, dok ćutanje čelnika ovih institucija zaslužuje razmatranje njihove odgovornosti, tj. njihove smene sa ovih funkcija.

Preuzmite Saopštenje

Share.

Ostavite odgovor