Saopštenje za javnost: Utvrđivanje odgovornosti za postupak JKP Infostana

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM oštro osuđuje uvećanje računa koje je JKP Infostan samovoljno sprovelo, i istovremeno pozdravlja brzo reagovanje Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnika građana.

Informacija koja je dostupna na websajtu JKP Infostan, o storniranju poslatih računa onima kojima je obračunato osiguranje u iznosu od 200 RSD, kao i ostavka direktora JKP Infostan, ne može biti dovoljna da se ovaj slučaj smatra završenim. Potrebno je izvršiti uvid u kompletnu dokumentaciju na osnovu koje je došlo do toga da savesnim građanima račun za komunalne usluge bude povećan za navedeni iznos, te utvrditi odgovornost onih koji su omogućili da do ove zloupotrebe dođe.

Komitet pravnika je uputio Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, kojim je traženo JKP Infostan da dostavi:

– Ugovor izmedju JKP Infostan i Akcionarskog društva za osiguranje GENERALI OSIGURANJE SRBIJA, odnosno akt na osnovu kog je ugovoreno kako navode „dobrovoljno osiguranje“ koje je kao takvo stavka na računima JKP Infostan koji su dostavljeni građanima Srbije;

– Protokol o načinu rada i sprovođenja usluge osiguranja, a koji je korišćen pri ugovaranju prethodno pomenute usluge;

– Odobrenje, odnosno saglasnost, koju je dao Savez nezavisnih organizacija potrošača na prethodno pomenute usluge.

Napominjemo i da je potencijalno zanimljivo pitanje navedene saglasnosti, odnosno odobrenja, koje je dalo udruženje Savez nezavisnih organizacija potrošača. Izražavamo bojazan da je isto iskorišćeno kako bi se pokušao prikazati legitimitet preduzete radnje, odnosno nametanja ugovora o osiguranju građanima Srbije.

Ugovor o osiguranju je ugovor između osiguravajućeg društva i osiguranika kojim se isto ugovara. Pokušaj ugovaranja osiguranja kroz uplatnicu komunalnih usluga je velika zloupotreba koju treba sankcionisati.