Saopštenje – Zahtevamo reakciju države zbog izjava o državnom udaru

0

Zašto tužilaštvo ćuti?

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izražavaju nezadovoljstvo zbog izostanka adekvatne reakcije države na izjave predstavnika Treće Srbije o pripremi državnog udara i napada na strane državljane, a za šta su optužili aktivistu Srđu Popovića, nevladine organizacije i medije.

Ukazujemo da pasivan stav države može da ima veoma negativne posledice, te da se ovakve zapaljive izjave ne mogu i ne smeju podvoditi pod slobodu izražavanja.

Krivična prijava koju je Srđa Popović podneo protiv predstavnika Treće Srbije ne sme se ignorisati, a vreme koje je proteklo od njenog podnošenja, do danas, pokazuje da tužilaštvo nije preduzelo ništa kako bi se utvrdila pozadina ovakvih izjava.

Od tužilaštva očekujemo da preispita sve što je izrečeno na konferenciji za medije koju je održala Treća Srbija, kao jedna od vladajućih stranaka u Novom Sadu. Očekujemo i da se ustanovi da li iza tih reči stoje bilo kakve činjenice.

Ukoliko se pokaže da je reč o izmišljanju, onda se s pravom od tužilaštva može očekivati da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv predstavnika Treće Srbije i da ispita njihovu odgovornost, imajući u vidu da uznemirenost javnosti objektivno postoji.

Ovim povodom podsećamo da se država, tj. tužilaštvo, uz jaku političku volju, bavilo bezazlenim izjavama pojedinaca koji su pisali po socijalnim medijima o svojim impresijama tokom tragičnih poplava. Pojedini su čak i krivično kažnjeni zbog širenja panike na Facebooku. U slučaju Treće Srbije, gde iza zapaljivih i zabrinjavajućih izjava u svim medijima stoji jedna vladajuća stranka, tužilaštvo ćuti.

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.