“Srbija je prekršila sve što je dobra praksa”

0

Ljudska prava Dževdeta Ajaza su već bila ugrožena u Turskoj, a mogu opet biti ugrožena i to direktnom krivicom Srbije.

To kaže za Dojče vele Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava.

Ajaz je izručen Turskoj uprkos odluci Komiteta protiv torture Ujedinjenih nacija da će mu ljudska prava u Turskoj biti ugrožena.

“Treba imati u vidu da je Komitet jasno obrazložio odluku da se sa izručenjem sačeka do konačne odluke Komiteta i da se preispitaju sve okolnosti zbog velikog broja slučajeva kada se nakon izručenja ljudi u Tursku beleži nešto što se može okarakterisati kao tortura. Ovakvo ponašanje Srbije začuđuje jer se odluke UN, koliko god one bile preporuke, imaju toliku pravnu snagu da ih se pridržavaju sve države koje drže do sebe i poštuju ljudska prava. U ovom slučaju je Srbija odluku prekšrila – videćemo kakve će biti posledice – i nije poslala poruku da je poštovanje ljudskih prava prioritet”, navodi Antonijević.

Odluka Ministarstva pravde je objašnjena rečima da pismo Komiteta nije stiglo na vreme, iako je datirano na 11. decembar, odnosno tri dana uoči odluke Apelacionog suda, a samim tim i pre nego što je ministarka Nela Kuburović potpisala konačnu odluku.

“Zaista nema jasnog obrazloženja. Mislimo da je dokument bio poznat Ministarstvu u trenutku donošenja odluke i da su se o njega oglušili. Drugo, i pre sprovođenja odluke možete je poništiti. Nije moralo da se ide do kraja sa postupkom već je sve moglo ponovo da se razmotri i da se donese drugačija odluka u skladu sa zahtevom UN. Srbija je prekršila sve što je dobra praksa, a poslala i jasan signal kako država namerava da postupa”, ističe Antonijević.

U Ajazovom slučaju, već deset godina postoji presuda Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se navodi da je on pod batinama priznao ono što mu se stavlja na teret, a i po srpskim sudovima su takva priznanja ništavna.

“To govori da u Srbiji nije sve uzeto u obzir – odluka Evropskog suda je potpuno zanemarena od strane sudija i Ministarstva pravde. Očekujemo da se i Evropski sud oglasi s obzirom da je od njih traženo da donesu privremenu meru. Ali ono što je učinjeno je učinjeno. Sudbina izručenog mora dalje da se prati od strane Srbije i UN. Ukoliko mu se bilo šta desi bojim se da vrlo jasno znamo ko je odgovoran”, dodaje Antonijević.

Prema njegovim rečima, Turska je učinila sve da se njen državljanin izruči.

“Verujem da je to mogao biti deo dogovora, ne znam na kojem nivou. Pokušaćemo da prikupimo što više informacija kako bi domaća i međunarodna javnost bile adekvatno informisane. Kolege iz Beogradskog centra za ljudska prava su i u ponedeljak na aerodromu dobile netačnu informaciju, rečeno im je da njihov klijent nije u avionu. Nadam se da će ovo biti dovoljno upozorenje za Srbiju ubuduće. Pratićemo sada sudbinu ovog čoveka čija su ljudska prava ranije bila ugrožen, a mogu opet biti ugrožena i to direktnom krivicom Srbije”, ističe Antonijević.

Kako navodi, ovaj slučaj će se sigurno naći u izveštajima Komiteta protiv torture UN.

“Srbija je u procesu preispitivanja u sklopu Univerzalnog periodičnog pregleda UN o stanju ljudskih prava. UN je telo koje može donositi određene rezolucije. Ne verujem da će ocena biti preoštra, ali ostaje negativna ocena i na nivou UN i na nivou EU koja radi na izveštaju o napretku. Ona takođe može sadržati ovakve elemente”, zaključio je Antonijević.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor