Srpski radikali neće ići dobrovoljno u Hag

0
Nakon što je sud Ujedinjenih nacija povukao odluku o prebacivanju postupka u Beograd jer su svedoci rekli da strahuju za svoju bezbednost, članovi Srpske radikalne stranke (SRS) izjavili su da neće ići u Hag na suđenje.

Poslanica SRS-a Vjerica Radeta izjavila je za BIRN da ona i njen stranački kolega Petar Jojić neće otići dobrovoljno u Hag na suđenje zbog nepoštovanje suda, uprkos najnovijoj odluci Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS).

MMKS je saopštio u utorak da će postupak protiv Jojića i Radete vratiti iz Beograda u Hag s obzirom da svedoci ne žele da otkriju svoje podatke srpskim vlastima jer strahuju za život i bezbednost, i zatražio njihovo hitno hapšenje.

Radeta ističe da šta god srpske vlasti odluče da urade u vezi sa ovim slučajem, to „nije njen problem”.

„Neću kontaktirati nikoga iz državnih institucija u vezi sa ovom odlukom; to me jednostavno ne interesuje”, rekla je ona.

Jojić i Radeta optuženi su za nepoštovanje Haškog suda jer su navodno uticali na svedoke u postupku protiv stranačkog lidera Vojislava Šešelja.

Optuženi su da su pretnjama, ucenama i mitom nagovarali svedoke da promene iskaze ili da ne svedoče.

Šešelj je u aprilu 2018. proglašen krivim za ratne zločine i osuđen je na deset godina, ali neće ići u zatvor zbog vremena koje je proveo u pritvoru.

Radeta je izjavila da nju i Jojića od izručenja štiti Ustav Srbije i odluka Višeg suda u Beogradu iz 2016. godine u kojoj se kaže da nema zakonskih osnova za izručenje, zato što Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, ali ne i za nepoštovanje suda.

BIRN je zatražio komentar iz Ministarstva pravde Srbije, ali do objavljivanje ovog teksta, odgovor nije stigao.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović sugerisao je u utorak da Srbija treba da ignoriše poslednju odluku MMKS-a, nazivajući je „idiotskom”.

Višnja Šijačić iz Fonda za humanitarno pravo (FHP) kaže da odluka Višeg suda u Beogradu protiv izručenja radikala nije korektna.

„U vezi sa nalogom za hapšenje Radete i Jojića, FHP smatra da Srbija ne može da pravda neispunjavanje svojih međunarodnih obaveza, koje uključuju punu saradnju (sa MMKS-om) ukazujući na domaće zakonodavstvo”, kazala je Šijačić.

Ona je navela da u najmanje tri identična slučaja koji su uključivali nepoštovanje suda nije bilo pravnih prepreka za hapšenje osumnjičenih i njihovo izručivanje Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Šijačić je kao primer dala slučajeve Jelene RašićDragomira Pećanca i Ljubiše Petkovića.

Petković je osuđen na četiri meseca zatvora zbog nepoštovanja suda u slučaju Šešelj, Pećanac je osuđen na tri meseca u predmetu protiv bivšeg šefa obaveštajne službe Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravka Tolimira, dok je Rašić dobila uslovnu kaznu.

Jovana Spremo iz Komiteta pravnika za ljudska prava za BIRN kaže da postoje dva razloga zašto je doneta odluka da se postupak vrati u Hag. Jedan je tvrdnja svedoka da se ne osećaju dovoljno bezbedno da svedoče u Srbiji.

„A drugi odražava trenutni stav Srbije prema procesuiranju ratnih zločina generalno”, rekla je Spremo, i istakla da su vlasti u Beogradu napravile niz neprihvatljivih poteza kada su u pitanju ratni zločinci.

„Između ostalog tu je glorifikacija ratnih zločinaca, kojima se daje javan prostor, ali i nepoštovanje zakona, jer imamo osuđenog ratnog zločinca kome još nije oduzet poslanički mandat”, naglašava Spremo, aludirajući na Šešelja, koji je i dalje poslanik u Skupštini uprkos prošlogodišnoj osuđujućoj presudi.

Brojne međunarodne institucije, uključujući OEBS, Savet Evrope i Evropski parlament kritikovli su procedure zaštite svedoka u Srbiji.

Izražena je zabrinutost i u odnosu na zaštitu svedoka u slučaju radikala i bivših srpskih boraca optuženih za ratne zločine na Kosovu u Beogradu.

Evropski parlament je 2012. godini, primetio „ozbiljne nedostatke u funkcionisanju programa zaštite svedoka, u slučajevima ratnih zločina koji su se završili tako što su brojni svedoci izašli iz programa nakon što su sistematski zastrašivani”.

Veće Evrope je u izveštaju za 2011. godinu navelo da su svedoci, zbog neodgovarajućeg ponašanja pripadnika Jedinice za zaštitu svedoka prema njima, menjali svoje iskaze ili jednostavno odustajali od svedočenja.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.