Stefanovic policajac, tuzilac i sudija

0

Ministar policije Nebojša Stefanović prigrabio je za sebe ulogu ne samo prvog policajca već izigrava i glavnog tužioca i sudiju Srbije. On je bez ijednog dokaz optužio Kurir da je od Aleksandra Vučića tražio reket, a reketašom je nazvao i voditelja Dejana Anđusa.

Zamislite da je Aleksandar Vučuć mislio da će tako da reši reket Kurira. On plaća skupu cenu za to, tridesetak dana se vodi žestoka besomučna kampanja protiv njega jer nije spreman da plati – izjavio je Stefanović na TV Pink, a onda se osvrnuo na uhapšenog novinara. Anđus je sitan reketaš, nemojte da od njega pravimo neku medijsku zvezdu… Koji je to novinarski posao plaćen 30.000 evra za mesec ili dva. To se zove srpskim jezikom reket. Kad vam neko iznuđuje novac pretnjama, medijskim linčom, to je reket – izjavio je Stefanović. Osim što ima manir da svojim političkim protivnicima redovno lepi etikete da su kriminalci i lopovi, Stefanović u gotovo svakom javnom nastupu zloupotrebljava visoku državnu funkciju u svrhu vladajućeg SNS, u kojem je član Predsedništva.

I dok ministar vodi lične i partijske bitke, građani Srbije mogu samo da se dodatno zabrinu zbog sumornih brojki o broju rešenih ubistava i drugih kriminalnih dela. Podaci baze ubistava „Crna knjiga“, koju su objavili KRIK i Radio Slobodna Evropa, u poslednjih pet godina u Srbiji i Crnoj Gori desila su se 83 ubistva u kriminalnim obračunima, od čega su pravosnažnom sudskom presudom rešena svega četiri! U više od dve trećine slučajeva izvršioci i naručioci su i dalje nepoznati. Istraživač Beogradskog centra za bezbednostnu politiku Saša Đorđević kaže za Kurir daje ova statistika poražavajuća i napominje da su metode ubistava slične kao i devedesetih – korišćenje automatskog oružja, sačekuše i auto-bombe.

Odgovornost dele podjednako i aktuelni ministar kao i prethodni jer još uvek nisu obezbeđeni nezavisnost, samostalnost i adekvatno uslovi za rad policije i tužilaštva. Iako je svim vladama od 2012.do sada prioritet bila borba protiv kriminala i korupcije, rezultati su i dalje siromašni, što dokazuju i izveštaji Evropske komisije – objašnjava Đorđević.

Politizacija policije je hronična i nedopustivo je da ministar policije unapred proglašava krivca. To je zadatak suda. Ministar unutrašnjih poslova, kao i bilo koji drugi funkcioner, trebalo bi da zna šta je pretpostavka nevinosti. Svako je nevin dok se ne utvrdi njegova krivica – upozorava on.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević za naš list kaže da je pretpostavka nevinosti prvi imperativ koji svi političari i državni funkcioneri moraju da poštuju.

Ministru Stefanoviću pre svega zameram zbog izjave da je policija obavestila tužilaštvo. Nema šta policija da obaveštava, ona mora da radi po nalozima tužilaštva. To je nepoštovanje tužilačke istrage, a to je standard koji policija radi po nalozima tužilaštva, a ne obrnuto – objašnjava Antonijević. Novinar Dejan Anđus uhapšen je krajem juna zbog sumnje da je izvršio oznudu i da je od oštećenog preuzeo kovertu u kojoj je bilo 30.000 evra.

Share.

Ostavite odgovor