Tabloidizacija medija prerasta u tabloidizaciju celokupnog društva

0

Tabloidizacija medija u Srbiji prerasta u tabloidizaciju celokupnog društva i države, upozorili su danas u Beogradu učesnici skupa posvećenog 20. godišnjici osnivanja Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

“Srpska medijska scena predstavlja otužnu sliku slabo plaćenih novinara sklonih autocenzuri i potkupljivih medija koji sprovode interese političkih partija i pojedinaca”, ocenio je na skupu u beogradskom Medija centru predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Upozoravajući da je fenomen tabloida postao ne samo deo novinarske profesije nego i srpskog društva u celini, Obradović je primetio da se žuta štampa sve manje bavi estradom, kako je uobičajeno, a sve više dnevnom politikom.

“Tabloidi se tek sporadično bave estradnim tračevima, a umesto toga postali su oglasne table i službeni glasnici političkih partija i pojedinaca”, upozorio je Obradović i dodao da je tabloidizacija medija odraz palanačkog duha koji je postao osnova sistema vrednosti u srpskom društvu.

Prema njegovoj oceni, nijedna vlast u Srbiji, kako pre, tako i posle demokratskih promena, nije iskazala razumevanje za potrebu da se društveni sistem gradi i unapređuje kroz stvaranje slobodnih i nezavisnih medija.

Jedna od važnih tema današnjeg skupa u Medija centru bilo je i nepoštovanje u medijima osnovnih društvenih načela – pretpostavke o nevinosti, prava na privatnost i na zaštitu ličnih podataka, o čemu su posebno govorili poverenik za dostupnost informacija od javnog značaja Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković.

Rodoljub Šabić je naglasio je da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja u čijem ustavu ne postoji termin “zaštita privatnosti”.

Prema njegovom mišljenju, najefikasniji način da se u medijima uspostavi sistem vrednosti kada je reč o poštovanju pretpostavke nevinosti i zaštiti privatnosti i podataka o ličnosti jeste samoregulacija kroz novinarska udruženja i asocijacije.

Šabić je, takođe, ukazao na sve česću pojavu u domaćim medijima da se objavljuju informacije koje ne samo što su potekle od krajnje nepouzdanih izvora nego nisu ni proverene iz drugih izvora.

“Više nemaju novinari izvore, nego izvori imaju njih!”, upozorio je Šabić.

Saša Janković je istakao da je rad medija od ključnog značaja za zaštitu prava građana, uz ocenu da se ustavno pravo građana Srbije na objektivno, potpuno i pravovremeno informisanje sve manje poštuje.

“U svom godišnjem izveštaju za 2012. upozorio sam na tabloidizaciju medija, da bih u izveštaju za 2013. zaključio da sada imamo tabloidizaciju cele države. Srozava se poverenje u institucije, one više nemaju moć. Građani ne dobijaju informacije da li je neko kriv na osnovu sudske presude nego iz medija”, rekao je Janković.

Navodeći primere raznih zloupotreba podataka o ličnosti, narušavanja privatnosti i kršenja pretpostavke o nevinosti, Janković je istakao da se sve češće medijima prosleđuju polutačne ili nepotpune informacije, čiji je cilj da se utiče na javno mnenje.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.