Vasić (JUKOM): Srbija pokazala da nije spremna da se obračuna sa onima koji krše ljudska prava

0

“Jedino jasan i kategoričan odgovor svih nadležnih državnih organa je da neonacistički i fašistički pokreti neće biti tolerisani”

Advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milena Vasić kazala je danas da je Srbija još jednom pokazala da nije spremna da se obračuna sa organizacijama i pojedincima koji se aktivno zalažu za kršenje prava drugih.

Vasić je za agenciju Beta rekla da odluka Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je vođa organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović pravosnažno oslobođen može biti „svojevrstan vetar u leđa desničarskim organizacijama i aktivistima za takve i slične akcije u budućnosti“.

„Jedino jasan i kategoričan odgovor svih nadležnih državnih organa da neonacistički i fašistički pokreti neće biti tolerisani, može stati na put delovanju ovakvih grupa i pojedinaca i poslati poruku građanima Srbije protiv čijih prava je njihovo delovanje usmereno da će ih država zaštiti“, rekla je Vasić za agenciju Betu.

Ona je navela da je u tom postupku protiv Davidovića država dozvolila da se o istoj stvari vode i prekršajni i krivični postupak, tako da učinilac na kraju bude oslobođen.

Vasić je kazala da tužilac može uložiti zahtev za zaštitu zakonitosti kao vanredno pravno sredstvo, ali da to ne utiče na pravnosnažnost donete odluke.

„U hipotetičkom slučaju, u kom bi Javni tužilac podneo Zahtev za zaštitu zakonitosti, Vrhovni kasacioni sud bi, u odlučivanju po ovom zahtevu mogao da ukine odluku Apelacionog suda“, rekla je Vasić za Betu i dodala da je „nezahvalno komentarisati sudske postupke samo na osnovu jedne presude, ali da se iz obrazloženja te odluke vidi da je u tom slučaju definitivno bilo propusta“.

Ona je kazala da je Apelacioni sud svoju odluku zasnovao na načelu da „niko ne može biti gonjen ni kažnjen za krivično delo za koje je pravnosnažnom presudom oslobođen ili osuđen“.

„Budući da je protiv Davidovića vođen prekršajni postupak koji je pravnosnažno okončan, sledeće pitanje je bilo da li su prekršajni i krivični postupak bili o istoj stvari, odnosno da li se radilo o istom činjeničnom stanju“, rekla je Vasić i dodala da je zaključak Apelacionog suda bio da jesu i da „prvostepeni sud nije ukazao na bitne razlike u činjeničnom opisu prekršajnog i krivičnog dela prilikom izricanja prvostepene osuđajuće presude, zbog čega je odluka preinačena“.

Ona je navela da se iz obrazloženja odluke Apelacionog suda može zaključiti da su propusti bili kako na strani prvostepenog suda, tako i na strani organa koji je podneo prekršajnu prijavu.

„Sama činjenica da je postupak trajao čitavih 11 godina, ukazuje na propuste u vođenju postupka, budući da je pravo na suđenje u razumnom roku jedno od sastavnih komponenti prava na pravično suđenje“, ocenila je Vasić za Betu.

Apelacioni sud u Novom Sadu oslobodio je danas vođu zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića. On je bio optužen za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“ 7. oktobra 2007. godine u tom gradu.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.