Više od 70 nevladnih organizacija i udruženja traži povlačenje amandmana na Ustav o pravosuđu

0

Više od 70 nevladinih organizacija i udruženja, od kojih su najveći broj njih članovi Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23, uputile su danas poziv Ministarstvu pravde da povuče iz javne rasprave Radni tekst amandmana na Ustav Srbije.

Potpisnici pisma traže da Vlada Srbije, uz učešće stručnjaka za ustavno pravo, pripremi novi tekst, poštujući već iznete stavove i da stvori uslove za kvalitetnu javnu raspravu.

Ilustracija
Ilustracija

Smatraju da izmene Ustava koje je predložilo Ministarstvo pravde neće dovesti do stvaranja uslova za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužžilaca, već da vode većem i direktnijem uticaju vlade i političkih stranaka na rad sudova i tužžilašštava.

Potpisnici pisma navode da od svih političkih partija, koje u Narodnoj skupšštini predstavljaju građane, očekuju da uzmu učešće u raspravi o predlogu amandmana jer, kako ukazuju, promena Ustava predstavlja jedno od najvažnijih pitanja za budući razvoj Srbije i poverenja građana u njene institucije.

Pismo su, pored ostalih, potpisali Beogradski centar za ljudska prava, Fondacija Centar za demokratiju, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Društvo sudija Srbije, Građanske inicijative, Udružženje javnih tužžilaca i zamenika javnih tužžilaca Srbije, Asocijacija pravosudnih savetnika, CEPRIS, Praksis…

Izvor

Share.

Ostavite odgovor