Više od 70 udruženja traži povlačenje amandmana na Ustav

0

Više od 70 nevladinih organizacija i udruženja, od kojih su najveći broj njih članovi Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23, uputile su poziv Ministarstvu pravde da povuče iz javne rasprave Radni tekst amandmana na Ustav Srbije.

Potpisnici pisma traže da Vlada Srbije, uz učešće stručnjaka za ustavno pravo, pripremi novi tekst, poštujući već iznete stavove i da stvori uslove za kvalitetnu javnu raspravu.

Smatraju da izmene Ustava koje je predložilo Ministarstvo pravde neće dovesti do stvaranja uslova za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaca, već da vode većem i direktnijem uticaju vlade i političkih stranaka na rad sudova i tužilaštava.

Potpisnici pisma navode da od svih političkih partija, koje u Narodnoj skupštini predstavljaju građane, očekuju da uzmu učešće u raspravi o predlogu amandmana jer, kako ukazuju, promena Ustava predstavlja jedno od najvažnijih pitanja za budući razvoj Srbije i poverenja građana u njene institucije.

Pismo su, pored ostalih, potpisali Beogradski centar za ljudska prava, Fondacija Centar za demokratiju, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Društvo sudija Srbije, Građanske inicijative, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Asocijacija pravosudnih savetnika, CEPRIS Udruženje sudskih i tužilačkih pomoćnika, Praksis…

Izvor

Share.

Ostavite odgovor