Yucom 2015 – Izveštaj o radu

0

Pisanje uvodnika za godišnji izveštaj o radu YUCOM-a, i istovremeno, uvodnika u tekst koji predstavlja pregled stanja ljudskih prava u godini iza nas, stavljamo u kontekst situacije u medijima i emisija koje su tokom prethodnih godina nestale, a ostavile su trag na medijskoj sceni Srbije. Na taj način, umanjena je mogućnost novinara da bez pritisaka otvaraju pojedine teme, sužen je prostor za dijalog, a novinari koji su usmeravali prve političke i manje političke korake mnogih od nas, sklonjeni su sa scene. Često se nismo slagali sa njima, ali smo diskutovali, polemisali, ispravljali svoje i tuđe stavove. Stoga, priliku da vam predstavimo naš rad u proteklih godinu dana možete shvatiti kao priliku da damo predloge za utisak godine u oblasti poštovanja ljudskih prava. Utisak umesto Utiska.

U oblasti ljudskih prava pravimo presek i izveštavamo o radu YUCOM-a, organizacije koja već osamnaest godina pruža besplatnu pravnu pomoć, kojoj se obratilo više od šest stotina građana, sa zahtevom da se reši problem sa kojim se suočavaju, a kršenje ljudskih prava prestane ili se spreči.

Diskriminacija, nasilje u porodici, nedavanje izdržavanja, zločin iz mržnje, suđenje van svakog, pa i razumnog roka, samo su neke od tema koje smo pokrili, zastupali pred sudovima i drugim državnim organima, pred Ustavnim sudom i Evropskim sudom za ljudska prava.

I ove godine primetno je povećanje broja građana koji nam se obraćaju zbog kršenja ekonomskih i socijalnih prava, što govori da je višegodišnja ekonomska kriza dovela do pomeranja fokusa kršenja prava ka osetljivim kategorijama građana. Posebnu pažnju posvetili smo migrantskoj krizi, koja je zasigurno obeležila prethodnu godinu i dovela nas pred nove izazove, promišljanja i predviđanja budućih potresa sa kojima se sve zemlje na migrantskoj ruti suočavaju.

Preuzmite YUCOM 2015. – Godisnji izvestaj

Share.

Ostavite odgovor