YUCOM: Hitno ispitati rad policije u slučaju napada novinara

0

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) apelovao je danas da se hitno ispitaju nepravilnosti i nezakonitosti u radu policajaca prilikom obezbedivanja javnog skupa inauguracije Predsednika Srbije u sredu, oštro osudio njihovo ponašanje i zatražilo da MUP Srbije adekvatno istraži napade na novinare.

YUCOM traži da MUP izvrši kontrolu načina na koji su policijski službenici obezbeđivali skup i događaje koji su usledili, navodi se u saopštenju i podseća na standarde policijskog postupanja propisane Zakonom o policiji i Pravilnikom o nacinu obavljanja policijskih poslova.

YUCOM ukazuje i da su Ustavom garantovane sloboda izražavanja i sloboda medija, što podrazumeva slobodno i objektivno izveštavanje novinara, kako bi javnost imala pristup tačnim i blagovremenim informacijama.

Povodom napada na novinare i novinarke Danasa, Insajdera, Vice i Radio Beograda koji su izveštavali tog dana, kao i zbog pasivne uloge policije i nepružanja neophodne zaštite, YUCOM ističe da se radi o skupu izuzetno velikog javnog značaja, te ovakvo (ne)postupanje policije ukazuje na opasnost od kršenja osnovnih ljudskih prava gradana.

Kako se zaključuje, MUP je propustio da zaštiti novinare koji su izveštavali sa inauguracije predsednika, kao građane, ali i kao lica koja su obavljala delatnost od javnog interesa.

A, osim napada na novinare, uočene su nezakonitosti u postupanju policajaca u civilu, koji se uglavnom nisu legitimisali prilikom održavanja reda, navodi se u saopštenju.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor