YUCOM i NDNV: Iskrivljeno predstavljanje istraživanja potvrdjuje njegove rezultate

0
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Nezavisno društvo novinara Vojvodine NDNV, kao učesnici u istraživanju “Odgovor gradjana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE” obaveštavaju javnost da vest koja je objavljena na servisu Novinske agencije Tanjug predstavlja iskrivljenu i nepotpunu sliku podataka koji su proizašli iz istraživanja.
Predstavljanje Indeksa klijentelizma u medijima za 2016. godinu (u daljem tekstu Indeks) u Briselu je održano 7. marta 2018. godine, a vest sa pomenutog događaja Tanjug je plasirao sa čak nedelju dana zakašnjenja. Ova činjenica podstiče na sumnju da se radi o potrebi za naknadnom interpretacijom i  izvrtanjem činjenica koje ne odgovaraju stvarnosti, o čemu govori dalji sadržaj vesti. Naime, Tanjug je objavio vest pod naslovom „Sloboda medija u Jugoistočnoj Evropi pogoršana, osim u Srbiji“, kojom se stiče pogrešna predstava da pomenuti Index govori o pozitivnoj medijskoj slici i o izvesnom progresu, iako su podaci dobijeni istraživanjem i ponderisani Index sasvim suprotni.
Stvarni pokazatelji merenja Indeksa pokazuju da Srbija stagnira u jako negativnom trendu nakon drastičnog pada zabeleženog 2015. godine, iako je on statistički prikazan kao minimalni napredak. Indeks za 2014. je iznosio -0,31, za 2015. -0,52, i 2016. -0,50. Merenje je za 2016. godinu pokazalo apsolutno odsustvo primene zakona koji su doneti 2014. godine i nespremnost države Srbije da primeni u praksi ono što je tada deklarativno donela kao standarde, kao i  predstavljanje statističkih podatka kao napredak, bez daljeg obrazloženja podataka i mogućnosti upoređivanja. Ovo stvara utisak tendeciozne proizvodnje slike koja ne odgovara stvarnosti i činjenicama.
Dalje, tekst koji je Tanjug objavio takođe pokazuje nameru da se pogrešno interpretirani podaci iskoriste za ulepšavanje stvarnosti, koja je u medijskoj sferi danas veoma loša. U Briselu tog dana nije pohvaljen rad na Medijskoj srategiji, kako se ističe u tekstu, već je sasvim suprotno navedeno da su iz procesa izašla sva relevantna udruženja i stručnjaci, te se ona sada donosi u potpunom mraku i bez prisustva javnosti. Posebno nije hvaljen program Radio televizije Vojvodine, koja je prema prezentovanim istraživanjima, jedna od medijskih kuća koja je pod najvećim uticajem i upotrebomvladajuće politike.
Merenje Indeksa za Srbiju zabeležilo je netransparentno donošenje medijskih politika, ulazak sumnjivog kapitala u vlasništvo nad medijima, potpuno neregulisanu oblast državnog oglašavanja i usmeravanje državne pomoći odredjenim lokalnim samoupravama, kojim se “finansiraju podobni mediji” i posebnu kritiku uputio netransparetnoj klijentelističkoj praksi vezanoj za Registar medija, koji postoji, ali čija je dostupnost podataka upitna.
Podsećamo da je tokom merenja Indeksa konsultovana i medijska zajednica i ekspert iz Srbije, koji su posebno ukazali na konstantan pad, pre svega u oblasti slobode medija i bezbednosti novinara, koji svakodnevno trpe verbalne i fizičke napade, kao i ugrožavanje bezbednosti i pretnje smrću.
Smatramo da je Tanjug iskrivljenim predstavljanjem podataka dobijenih istraživanjem i njihovom proizvoljnom interpretacijom potvrdio negativne procese u padu medijskih sloboda i objektivnog novinarskog izveštavanja kome prisustvujemo već duži vremenski period. Ono što predstavlja donekle paradoksalnu činjenicu jeste to da upravo način izveštavanja o negativnoj klijentelističkoj praksi i jako lošem stanju u medijima, povratno potvrđuje rezultate istraživanja u svakodnevnoj praksi.
YUCOM, NDNV
Beograd, 14. marta 2018. godine
Share.

Ostavite odgovor