YUCOM: Primenjuje li se sporazum BG i PR o pravosuđu?

0

BEOGRAD – Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM iz Beograda i Centar za zastupanje demokratske kulture ACDC iz Kosovske Mitrovice, pozvali su danas vlasti u Beogradu i Prištini da se odgovorno odnose prema implementaciji Sporazuma o pravosuđu zaključenog u okviru Briselskog dijaloga i redovno izveštavaju javnost o njihovoj primeni.

U saopštenju, upućenom povodom godinu dana od početka primene Sporazuma o pravosuđu koji su postigli Beograda i Prištine, podseća se da, iako je ukupno je 40 sudija i 13 srpskih tužilaca položilo zakletvu, čime su zvanično integrisani u kosovsko pravosuđe, ne postoji niti jedna zvanična informacija o primeni tog sporzuma.

Organizacije civilnog društva koje prate primenu Sporazuma, navodi se dalje, do sada su uočile da preuzimanje i rešavanje predmeta od srpskih sudova nije otpočelo, da je potrebno rešiti problem neadekvatnog prevoda i povećati broj prevodilaca u integrisanim sudovima, ali i pripravnika.

Dodatno,upozoravaju, ne postoji kontinuitet u priznavanju odluka koje su ranije donete. U četiri opštine na severu Kosova notarske službe uopšte nisu organizovane, a veliki problem predstavlja i nedostatak adekvatne tehničke opreme i drugih sredstava za rad integrisanim sudijama i tužiocima.

„Neadekvatna primena Sporazuma samo dodatno oštećuje građane, jer im i dalje ne omogućava da ostvare pravo na pravično suđenje i adekvatan pristup pravdi, što bi trebalo da je prvobitna svrha njegovog zaključivanja“, navodi se u saopštenju i apeluje na Beograd i Prištinu da uvedu redovno izveštavanje o primeni ovog i drugih sporazuma proisteklih iz Briselskog dijaloga.

Sporazum o pravosuđu predviđa integraciju srpskih sudija, tužilaca i administrativnog osoblja u kosovsko pravosuđe, uključujući obezbeđenje i adaptaciju objekata za potrebe sudova i tužilaštava.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor