Zašto se Nacrt novog Ustava Srbije krije od javnosti?

0
Pet udruženja građana koja imaju višegodišnje iskustvo u oblasti prava i pravosuđa protestovalo je danas zbog načina na koji se odvija uključivanje stručne i šire javnosti u postupak promene Ustava.
Oni su pozvali Ministarstvo pravde da objavi nacrt promena Ustava o kome bi bilo moguće raspravljati navodeći da je potrebno da predstavnici Vlade i Ministarstva bez odlaganja otvore javnu raspravu o promenama Ustava, a u koju će uključiti ne samo odabrana udruženja građana, već i druga udruženja, institucije, pojedince i građane.

– Akcionim planom za Poglavlje 23 je predviđena promena Ustava do kraja 2017. godine, a Ministarstvo pravde je najavilo da će se ove izmene pre svega odnositi na ustavni položaj pravosuđa. Dosadašnje aktivnosti Ministarstva pravde bile su usmerene na prikupljanje stavova udruženja građana o potrebnim promenama Ustava, dok su građani van udruženja u potpunosti isključeni iz ovih konsultacija. Ovakav pristup ukazuje na to da će odluke o predlogu za promenu Ustava biti donete u uskom krugu zvaničnika Vlade, kao i da postoji namera da održane i planirane konsultacije budu predstavljene kao javna rasprava – što one nisu ni po obimu, ni po sadržaju – kaže se u otvorenom pismu.

Dodaje se da su promene Ustava, a posebno promene koje se tiču uspostavljanja nezavisnosti pravosuđa, od izuzetne važnosti za sve građane Srbije.

– Građani su ti koji će najviše osetiti dobre ili loše posledice ustavnih promena. Podsećamo da su u do sada sprovedenim istraživanjima, građani pokazali da imaju jasan stav o ključnim odredbama koje će će biti predmet promene Ustava. U istraživanju o Ustavu koje je sprovedeno 2011. godine, građani su vrlo nisko ocenili zaštitu svojih ustavnih prava i izrazili gotovo dvotrećinski stav o politizovanosti pravosuđa, nedemokratičnosti usvajanja Ustava iz 2006. godine i nelegitimnosti usvajanja izmena Ustava bez javne rasprave. Uprkos ovim podacima, Ministarstvo pravde je u postupku javnih konsultacija organizovalo jedan sastanak na kojem su udruženja imala samo pet minuta da predstave svoje predloge, ali je onemogućena debata o predloženim rešenjima. Vlada i Ministarstvo pravde ni tada, a ni kasnije nisu javnosti predstavili svoja rešenja za promenu Ustava.

Pet udruženja još ističu da je u nastavku konsultacija o promenama Ustava Ministarstvo pravde najavilo konsultacije o temama koje nisu ustavna materija pa nije jasno zašto se u ovom trenutku one stavljaju u središte razgovora o promeni Ustava, dok je u drugi plan stavljena tema nezavisnosti pravosuđa i političkog uticaja na nosioce pravosudnih funkcija.

Javno pismo upućeno vlasti potpisali su Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Centar za pravosudna istraživanja, Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava.

Share.

Ostavite odgovor