Јавно упозорење Државном већу тужилаца, Републичком јавном тужиоцу и Високом савету судства: Зауставите заробљавање државе у правосуђу

0

Организације цивилног друштва позивају ДВТ, Републичког јавног тужиоца и ВСС да раде свој посао и зауставе даље урушавање институција преко таблоида.

Поступање Републичког јавног тужиоца, само на основу писања таблоида, без икакве провере, указује на одсуство поверења у институцију којом руководи и у чланове те институције.

Такво понашање не може се разумети другачије, него као стављање Републичког тужиоца у функцију напада на поједине чланове ДВТ, пре него што је утврђено да ли су се огрешили о етичке норме.

Свака сумња у непристрасност носилаца правосудних функција захтева хитну реакцију надлежних органа. Међутим, објављени изводи „мишљења Етичког одбора” указују на то да је брза реакција овог тела у јавности створила утисак да је кривица утврђена и цела ствар је препуштена креираним конструкцијама, таблоидима и Гонговима.

Поступци су измештени из институција у медијско блато таблоида и доводе до урушавања кредибилитета Државног већа тужилаца и Високог савета судства, као и угрожавања безбедности носилаца правосудне функције.

Упозоравамо да је могући циљ оваквих поступака разрешење свих носилаца правосудних функција који се усуде да јавно изнесу критички став везан за дешавања у професији.

Овај случај нас је подстакао да укажемо на феномен, „заробљена држава у правосуђу“, то јест да се институције злоупотребљавају у интересу уске групе на власти, уместо да раде у интересу права грађана.. Резултат свега тога је даље урушавање поверења у кључни сегмент друштва, ПРАВОСУЂЕ.

Републички јавни тужилац, ДВТ и ВСС дужни су, по Уставу, да обезбеде самосталност тужилаштва и независност судства и судија како би јавност стекла поверење у ове институције и грађани остваривали своја права.

 

Потписници:

 1. Славко Ћурувија фондација
 2. Србија у покрету
 3. ЦРТА
 4. Иницијатива младих за људска права
 5. Грађанске иницијативе
 6. Комитет правника за људска права ЈУКОМ
 7. Београдски центар за људска права
 8. Хелсиншки одбор за људска права
 9. Центар за практичну политику
 10. Транспарентност Србија
 11. Београдски центар за безбедносну политику
 12. Одбор за људска права Ниш
 13. Каталист Балканс
 14. Фондација за отворено друштво
 15. Одбор за људска права Неготин
 16. Партнери Србија
 17. Нови оптимизам
 18. Европски покрет у Србији

У Београду, 16. септ. 2019.

Преузмите Саопштење

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.