​​Analizirati rad nadležnih, osnažiti žene

0

Trend porasta nasilja nad ženama trebalo bi da nas zabrine, izjavio je Milan Antonijević iz Jukoma, navodeći da treba analizirati propuste u radu državnih organa, a istovremeno osnaživati žene da o nasilju otvoreno govore.

Antonijević je za Tanjug rekao da u svakom konkretnom slučaju treba napraviti analizu o tome ko je propustio da uradi određene stvari i zašto se određeno nasilje desilo.

“Treba otvoreno sebe pogledati u oči i reći ko od državnih organa nije učinio sve što je bilo moguće, zbog čega smo u vrhu zemalja kada govorimo o nasilju nad ženama. Trend porasta nasilja je nešto što bi trebalo da nas zabrinjava i što bi trebalo analizirati”, kaže Antonijević.

Pre konkretnih rešenja za sprečavanje nasilja nad ženama, naveo je, potrebno je utvrditi da li u svakom konkretnom slučaju možda ima krivice centra za socijalni rad koji nije obraćao pažnju na brojne alarme, policije, tužilaštva koje nije pokrenulo određene postupke, suda koji je odugovlačio određeni postupak ili same okoline koja, takođe, može imati deo krivice zbog toga što toleriše nasilje i ne prijavljuje ga.

Ističući da treba reagovati na prvi signal i apel, a nikako čekati da dođe do nekih težih posledica, Antonijević kaže da je važno da žrtve naslja veruju u to da će pravda biti zadovoljena pred državnim organima i da će imati podršku i pomoć.

“Mali je broj slučajeva koji dobije neki kvalitetan epilog i na tome treba raditi, o tim slučajevima govoriti, osnaživati žene koje su žrtve nasilja da o tome otvoreno govore i da na jedan advekatan način dobijemo sistem u kome okolina to neće skrivati već o tome otvoreno govoriti i osuditi nasilje”, naveo je Antonijević.

Navodeći da je poražavajući broj žena stradalih u porodičnom ili partnerskom nasilju, Antonijević je rekao da to pitanje mora postati prioritet ministarstva, lokalne samouprave i svih onih koji mogu pomoći da se ovo stanje reši.

Prema njegovim rečima, organizacije koje se bave zaštitom žena vrlo često skreću pažnju na problem nasilja, ali nažalost ne dobijaju pažnju medija i tom pitanju se ne poklanja dovoljno pažnje.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.