52 dana vanrednog stanja – Monitoring suđenja

0

Infografici „52 dana vanrednog stanja“ ukazuju na važne informacije u pogledu ograničenja osnovnih prava i sloboda za vreme trajanja vanrednog stanja u Republici Srbiji. Vanredno stanje proglašeno je 15. marta 2020. godine u u cilju sprečavanja širenja zaraze i posledica izazvanih virusom SARS-CoV-2, kada je i doneta Odluka o proglašenju vanrednog stanja, a okončano 6. maja 2020. godine Odlukom o ukidanju vanrednog stanja. Prvom odlukom i propisima koji su u narednih 52 dana doneti u vezi s istom, stvorila se zakonska osnova za ograničavanje pojedinih prava građana.

Tokom vanrednog stanja usvajane mere uticale su i na pravo na pravično suđenje, posebno kroz smanjenje obima rada sudova i uvođenje suđenja na daljinu (skajp suđenja). YUCOM tim je pratio suđenja u svojstvu stručne javnosti, a infografik pred vama pokazuje neke od glavnih nalaza.

Infografici su pripremljeni u okviru projekta “Građanski monitoring za snažnije pravosuđe – Faza 2” podržanog od strane Ambasade Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.