52 dana vanrednog stanja – Pravo na besplatnu pravnu pomoć

0

Infografici „52 dana vanrednog stanja“ ukazuju na važne informacije u pogledu ograničenja osnovnih prava i sloboda za vreme trajanja vanrednog stanja u Republici Srbiji. Vanredno stanje proglašeno je 15. marta 2020. godine u u cilju sprečavanja širenja zaraze i posledica izazvanih virusom SARS-CoV-2, kada je i doneta Odluka o proglašenju vanrednog stanja, a okončano 6. maja 2020. godine Odlukom o ukidanju vanrednog stanja. Prvom odlukom i propisima koji su u narednih 52 dana doneti u vezi s istom, stvorila se zakonska osnova za ograničavanje pojedinih prava građana.

Tokom trajanja vanrednog stanja, građani su uz pomoć pravnog tima Komiteta pravnika za ljudska prava imali priliku da dobiju uvek aktuelne i tačne informacija o svom položaju, pravima i mogućnostima zaštite. Infografik pred vama prikazuje osnovne informacije o oblastima u kojim je besplatnu pravna pomoć najčešće pružana, ljudskim pravima koja su bila ugrožena merama suzbijanja COVID-19 i ranjivim grupama koje su bile posebno pogođene.

Preuzmi infografik Pravo na besplatnu pravnu pomoć – Rad YUCOM-ovog pravnog tima

Infografici su pripremljeni u okviru projekta “Građanski monitoring za snažnije pravosuđe – Faza 2” podržanog od strane Ambasade Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.