Antonijević: Nacrtom Ministarstvo pravde odstupilo od deklarisane politike Vlade

0

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević izjavio je danas da je Ministarstvo pravde izvršilo usaglašavanje teksta Nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosudja prema minimalnim standardima, dok naprednija rešenja nije uzelo u obzir.

Antonijević je za agenciju Beta kazao da je cilj izmena Ustava bio isključenje političkog uticaja na funkcionisanje pravosudja, što je i predvidjeno Akcionim planom za Poglavlje 23, ali da je resorno ministarstvo ovakvim nacrtom odstupilo od deklarisane politike Vlade Srbije.

“Jukom izražava zabrinutost da Ministarstvo pravde nije u potpunosti poštovalo rešenja koja je Venecijanska komisija preporučila u pogledu sastava Visokog saveta sudstva (VSS), a to je da predstavnici izvršne vlasti, koji mogu da budu izabrani u VSS, nemaju prava glasa u ovom telu, koje je odredjeno kao garant nezavisnosti sudstva”, rekao je Antonijević.

On je podsetio da je Venecijanska komisija izdala niz preporuka kojom se unapredjuje trenutni položaj javnog tužilaštva, ali da sugestije u pogledu odgovornosti vrhovnog javnog tužioca nisu u potpunosti ispunjene, zbog čega ostaje “neodgovoran za svoja uputstva, u slučaju da neposredno niži javni tužioci smatraju da su nezakonita”.

Antonijević je ukazao i da sastav Visokog saveta tužilaca ne pruža garancije od isključenja političkog uticaja na tužilaštvo, odnosno da je “politički uticaj veći u odnosu na dosadašnji”.

On je kazao da će se 18. septembra biti organizovan okrugli sto u Beogradu povodom predloženih ustavnih amandmana, koji će biti prilika da strukovna udruženja i druge organizacije civilnog društva iznesu svoje stavove.

“Za nekoliko dana započinje rasprava o ponudjenim rešenjima, sa kojim se pre svega moraju složiti gradjani, zbog kojih se depolitizacija sudstva i sprovodi. Komitet pravnika za ljudska prava apeluje da se u raspravi moraju čuti i uvažiti stavovi ustavnopravne nauke i struke sudija i tužilaca, koji se godinama i decenijama zalažu za unapredjenje pravosudja, kao i profesora iz ove oblasti, a koji su do sada ostali po strani”, rekao je Antonijević.

Dodao je i da je neophodno objektivno sagledati stanje u pravosudju i osim depolitizacije, govoriti i o odgovornosti sve tri grane vlasti za sadašnje stanje u pravosudju.

“Te odgovore, pre svega, dugujemo gradjanima koji pred sudom pokušavaju da ostvare svoja prava i dodju do pravde”, kazao je Antonijević.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.