Antonijević: Pozitivina poseta Vučića SAD

0

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević ocenio je da je predstojeća poseta premijera Aleksandra Vučića SAD pozitivna, da to govori i sam po sebi poziv koji je dobio i da očekuje da teme budu demokratizacija, pravosuđe, oblast ljudkih prava, ali naravno i ekonomska saradnja dve zemlje.

“Koliki je interes to će se videti po samoj poseti, a interes postoji čim je do posete došlo”, rekao je Antonijević Tanjugu.

“Sama poseta jeste pozitivna…videćemo koje će teme biti otvarane i nadamo se da će i demokratizacija, razvoj pravosuđa i sve ono što je bitno za građane biti predmet sastanaka, verovatno i neke ekonomske teme o kojima se ovih dana mnogo razgovara”, rekao je Antonijević.

On je ukazao da interes postoji i u EU, da evropski zvaničnici posećuju Srbiju i naglasio da se nada da je to znak da je napredak nešto sa čime se računa “i sa čime ćemo mi kao građani moći da se sretnemo”.

Prema njegovim rečima, u SAD se sva ovdašnja dešavanja prate sa velikom pažnjom, Vašingtonu je svaki napredak u oblasti ljudskih prava i vladavine prava izuzetno značajan.

“Oni su se i ranije oglašavali prilikom nekih događaja koji su bili ključni za dešavanja u toj oblasti, tako da će to sigurno biti jedna od tema”, naveo je Antonijević, ali i ponovio da su ekonomske integracije bitne za SAD.

Kako je rekao, detalji koji govore o konkretnim pomacima, konkretnim zakonima, uvek su bitni, a posebno u nekim slučajevima za koje je američka administracija zainteresovana, i tu se mora videti određeni napredak.

“Slučaj braće Bitići je u pažnji američke administracije već dugi niz godina i očekuju se određeni rezultati, verujem s pravom. Smatram logičnim da je američka administracija zainteresovana da se slučaj koji se tiče njenih državljana reši i da konačno dobije sudski epilog i verujem da će to biti jedna od tema”, rekao je Antonijević.

Govoreći o američkom pogledu na stanje ljudskih prava u Srbiji, Antonijević je ukazao da je činjenica da se izveštaji koji prave organizacije koje se bave ljudskim pravima pomno prate, “da se izveštaj koji izrađuje i Fridom haus o stanju medija, takođe, analizira i on je našao svoje mesto i u srpskoj javnosti gde se govorilo o pomacima koji se desili i uopšte o stanju i u medijima i nekim drugim oblastima”.

“Oni poštuju tu ozbiljnost koja postoji u civilnom društvu, godišnji izveštaji jesu predmet pažnje i američke administracije i verujem da će se neke od tih tema naći na stolu u toku razgovora sa premijerom”, zaključio je Antonijević.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.