Antonijević: Tražiti dugoročno rešenje za izbelice

0

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević izjavio je danas da Evropska unija mora da nađe dugoročno rešenje za problem izbeglica koje će podrazumevati i njihovu integraciju i ocenio da odluke mađarske vlade predstavljaju kršenje ljudskih prava migranta.

BEOGRAD – Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević izjavio je danas da Evropska unija mora da nađe dugoročno rešenje za problem izbeglica koje će podrazumevati i njihovu integraciju i ocenio da odluke mađarske vlade predstavljaju kršenje ljudskih prava migranta.

Antonijević je Tanjugu, povodom novih pooštrenih mera za ulazak izbeglica u Mađarsku, rekao da se takve odluke mogu kritikovati i da predstavljaju “određeno kršenje ljudskih prava”.

Potrebno je, međutim, navodi Antonijević, napraviti razliku između onoga što preduzimaju mađarske vlasti i činjenice da te mere nisu prihvaćene u celom društvu, jer su oštro kritikovane i u Budimpešti i u drugim gradovima.

Antonijević ocenjuje da se mora ispitati celokupna politika Evropske unije i način na koji će se izbeglička kriza rešavati.

Evropa mora da pruži jače mere i traži dugoročno rešenje za idućih pet, deset, a možda i više godina, i osim o kvotama za raspodelu migranta po zemljama EU, razmišlja i o drugim rešenjima, a pre svega o njihovoj integraciji.

“To je nešto o čemu bi sve vlade EU trebalo ozbiljno da razmišljaju, da se vidi kakvi su sistemi mogući, ne samo kvote, nego i druga rešenja, pre svega integracija i prihvatanje izbeglica”, rekao je Antonijević.

Navodeći da je Srbija pokazala veliku dozu saosećanja i podrške, te da je veliki broj građana pružio podršku, Antonijević je ocenio da takav prijem i solidarnost moraju da se preliju i u Mađarsku i u druge zemlje.

“To je jedna pozitivna poruka koja se šalje, verujem da će se tako i nastaviti i da ćemo tokom zimskih meseci imati povećanu podršku izeglicama jer će ona biti potrebna u hladinim danima”, naveo je Antonijević.

Antonijević:Srbija pokazala saosećanje i podršku izbeglicama


Antonijević: Potrebno je dugoročno rešenje za izbeglice

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.