Atmosfera mržnje “razbila” stakla na Kući ljudskih prava

0

Nepoznati počinioci razbili su u noći s četvrtka na petak stakla na prostorijama Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu u Ulici Kneza Mihaila. Iz Kuće ljudskih prava poručuju da ovakav napad vide kao pretnju i od vlasti traže hitnu reakciju kako bi se napadači pronašli i kaznili.

Ovaj napad događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kog je predložilo civilno društvo, navode u Kući za ljudska prava.

“Napadi su i kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila”, stoji u saopštenju.

„Dakle neko je uložio priličan napor da slomi duplo staklo i da to uradi na 50 metara od Predsedništva Srbije. Ja mislim da je materijalna šteta ovde najmanji problem, veliki je problem poruka kojim se ovim šalje, a poruka je da neki ljudi veruju da je u Srbiji zavladala nekažnjivost da mogu ovo da urade“, kaže Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

„Bojim se da je ono rezultat rekao bih atmosfere koja se u određenim izjavama u određenim tekstovima već odavno plasira – atmosfera mržnje i huškanja prema NVO, stvaranja utiska pred neobaveštenima građanima da se radi o nekim ljudima koji rade nasuprot interesima Srbije“.

Da bi zaposleni u nevladinim organizacijama mogli bez straha da obavljaju svoj posao, traže od nadležnih da što pre identifikuju napadače.

„I naravno bitno je otkriti i motive kako bi se moglo delovati preventivno i utvrditi i razlozi zbog čega bi bila napadnuta imovina bilo koje organizacije civilnog društva ili bilo kog našeg građanina“, navodi poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ministar policije Nebojša Stefanović u saopštenju za javnost najoštrije je osudio vandalsko razbijanje stakla.

“Policija intenzivno radi na ovom slučaju kako bi počinioci bili što pre pronađeni i privedeni nadležnim organima na dalje postupanje“.

Vandalski čin osudile su brojne nevladine organizacje, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Velike Britanije Denis Kif.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.