Bebe traži komisija

0

Poseban zakon o nestalim bebama(leks specijalis) biće donet do maja 2015, najavio je ministar pravde Nikola Selaković posle sastanka sa ministrom zudravlja Zlatiborom Lončarem i roditeljima nestalih beba.

Pošto je u pitanju ispunjenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, o ovoj odluci će do 9. Januara biti obavešten i Komitet ministara SE, a u izradu zakona biće uključeni predstavnici udruženja roditelja, poverenik za informacije od javnog značaja i ombudsman. Lončar je naglasio da je Srbija prva država u kojoj će biti donet poseban zakon o nestalim bebama:
– Danas se u porodilištima strogo insistira na poštovanju pravila – da roditelji vide mrtvo dete, da učestvuju u sahranjivanju, uvodi se video nadzor. Dobili smo predlog da se ubuduće uzima otisak prstiju majke i deteta, i ministarstvo će takav predlog podržati, ako bude potrebno i finansirati, kako se slične stvari ne bi ponavljale.

Polazna osnova za leks specijalis biće model zakona koji su sačinili prof. Vesna Rakić Vodinelić i pravnik Danilo Ćurčić, koji je prisustvovao sastanku roditelja i ministara. Zakon bi se primenjivao na sve slučajeve “nestalih beba” od 1. Januara 1970. Pod “nestalim detetom”, po ovom modelu, podrazumeva se novorođenče za koje je roditeljima saopšteno da je umrlo u porodilištu, ali im posmrtni ostaci nisu pokazani, niti im je saopšteno mesto sahranjivanja, niti se na osnovu upisa u matične knjige, uvoda u obdukcioni zapisnik i druge isprave, može utvrditi da je preminulo.

– Zakonom će se roditelji koji se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji kao Zorica Jovanović (majka koja je dobila sport protiv Srbije u Strazburu) omogućiti da pokrenu postupke pred nezavisnom komisijom. Ona bi trebalo da utvrdi sve činjenice u odnosu na njihove pojedinačne slučajeve i da se, posle istrage, konačno utvrdi istina – objašnjava Čurčić.

Dodaje i da bi komisija trbalo da bude nezavisno i samostalno telo čije članove bira Narodna skupština.

– Ona bi trebalo da ima snažna istražna ovlašćenja. Posle sprovedenog postupka koji ispunjava standarde pravičnog suđenja, trebalo bi da donese odluku kojom se utvrđuje da li je pritužba osnovana ili neosnovana, odnosno da li je nestalo dete umrlo. U onim slučajevima u kojima je utvrđeno da dete nije umrlo, trebalo bi da se utvrdi kakva je njegova sudbina – kaže Ćurčić.

Zakon neće omogućiti retroaktivno vođenje krivičnih postupaka. On predviđa i nadoknadu roditeljima.

Članovi Beogradske grupe roditelja podržavaju usvajanje posebnog zakona i podsećaju da si još pre pola godine predložili takav nacrt. Navode i da će insistirati da komisija ima široka ovlašćenja. Međutim, članovi “Originalne BG grupe roditelja” tvrde da ne žele da “pomognu usvajanje zakona kojim se legalizuje trgovina bebama u Srbiji”.

Taj zakon ne ugrožava samo nas, kojima će biti isplaćen novac u zamenu za nestalu decu, već će omogućiti prikrivenu legalnu trgovinu bebama – navodi Nataša Janković Dejanovski iz ove grupe roditelja.

Posebna policijska jedinica?

Kao dokaze, Komisija će koristiti dokumenta, uviđaj, saslušanje svedoka, svedoka pokajnika i svedoka stručnjaka, nalaz i mišljenje veštaka…. Razmatra se i eventualno formiranje posebne policijske jedinice koja bi se bavila slučajevima koji nisu zastareli.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.