„Borba protiv torture i nekažnjivosti“

0

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM zajedno sa Međunarodnom mrežom pomoći – IAN sprovodi dvogodišnji projekat „Borba protiv torture i nekažnjivosti“ pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Kancelarije Vlade Republike Srbije za saradnju sa civilnim društvom. U okviru predviđenih projektnih aktivnosti je i  sprovođenje jednodnevnih obuka zaposlenih u kaznenopopravnim zavodima i okružnim zatvorima o obavezama koje proističu iz međunarodnih dokumenata i praktičnoj primena standarda.

“Tim povodom je 1. februara 2019. godine u Novom Sadu održana je obuka na kojoj su prisustvovali zaposleni iz Okružnog zatvora u Novom Sadu, KPZ Sremska Mitrovica, KPZ Pančevo, KPZ Šabac i KPZ Sombor.” Predavači na ovoj obuci su bili stručnjaci u oblasti prava lica lišenih slobode, sa iskustvom u praćenju primene međunarodnih standarda i nacionalnih propisa.  Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava održao je predavanje na temu „Standardi zabrane torture i zlostavljanja u praksi“,dr Katarina Golubović iz Komiteta pravnika za ljudska prava je predstavila međunarodne i nacionalne mehanizme za praćenje zabrane torture i zlostavljanja i njihovu primena u Srbiji, dok je prof. dr Đorđe Alempijević govorio o ulozi službe za zdravstvenu zaštitu u prevenciji mučenja.

Ovaj projekat je jedna od aktivnosti kojom civilno društvo državi Srbiji pruža podršku u praćenju i sprovođenju najnovijih preporuka i standarda međunarodnih i regionalnih tela u oblasti zabrane torture, što je osnovni preduslov za unapređenje postupanja službenika i eliminaciji torture i nekažnjivosti.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.