DA LI POSLODAVAC MOŽE DA VAS OTPUSTI AKO NEČETE DA SE VAKCINIŠETE: Odgovor koji su svi čekali stiže

0

– Što se tiče ugroženosti ljudskih prava onih koji ne žele da prime vakcinu ona mogu biti ugrožena u zavisnosti od toga kakva se prinuda prema njima sprovodi – rekla je advokatica Katarina Golubović

O mogućnostima obavezne vakcinacije i pravima onih koji ne žele da se vakcunišu, za Kurir su govorili lekar Darko Nožić, infektolog i advokatica Katarina Golubović.

– Prioritetne grupe za obaveznu vakcinaciju bi bile one koje rade sa ljudima, prvenstveno zdravstveni radnici. Postoje već obavezne vakcine za bolesti koje su mnogo manje zarazne od korone. Recimo za hepatitis b. Zatim ljudi koji rade u staračkim domovima, policajci, vojska, svi oni koji rade u nekim grupama i koji dolaze u neposredni kontak sa stanovništvom – kaže infektolog profesor doktor Darko Nožić.

A da li oni koji ne žele da prime vakcinu treba da imaju pravo na pravnu pomoć odgovorila je advokatica Katarina Golubović.

– Svako ima pravo na pravnu pomoć. Ja pretpostavljam da će tako i ići ako dođe do obavezne vakcinacije… Prvo će to biti za određene kategorije, oni koji su u većem riziku, a tek onda baš ukoliko dođe da ne urodi plodom onda će se uvesti obavezna vakcinacija za sve kategorije – kaže Katarina i dodaje:

– Što se tiče ugroženosti ljudskih prava onih koji ne žele da prime vakcinu ona mogu biti ugrožena u zavisnosti od toga kakva se prinuda prema njima sprovodi. Prinuda u smislu ne puštanja lica u određeni kolektiv, to nije, ali ako bi poslodavac odlučio da onemogući pravo na rad čoveku koji ne želi da se vakciniše, to bi bilo zadiranje u pravo – objašnjava Katarina Golubović, advokatica.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.