DOSIJE MIŠA VACIĆ Dokle će opasni ultradesničar moći NEOMETANO DA DIVLJA, iako mu po zakonu preti zatvor

0

“Antibiotik za domaće izdajnike”, onaj koji preti “proterivanjem Šiptara”, koji bi da gura lokalnu vlast “niz Cer u Drinu da se podave”, a medije naziva izdajničkim – niz koji je moguće nastavljati unedogled i već vam je jasno o kome je reč – o ultradesničaru, predsedniku Srpske desnice Miši Vaciću. Naše je pitanje: dokle će njegovo opasno divljanje prolaziti nekažnjeno?

Kao mladi, a već potkovani ultradesničar Miša Vacić i ondašnji član pokreta “1389” već je početkom dvehiljaditih godina stekao reputaciju “opasnog momka”, a onda je 2013. dobio i uslovnu kaznu od godinu dana zbog širenja diskriminacije protiv LGBT populacije, nedozvoljeno držanje oružja i ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti.

Ekonomista ili pravnik, nikada neće biti poznato do kraja , tek nazivaju ga i “novim Šešeljem” srpske javne scene, a ono što uistinu Miša Vacić svakodnevno radi jeste da raspiruje mržnju: versku, nacionalnu, polnu, diskriminatornu – mržnju i za to nikako da dobije zasluženu kaznu kojom bi se stalo na kraj opasnom divljanju i šaradi.

Osnivačke skupštine Vacićeve partije Srpske desnice u Bujanovcu, Šapcu i Svrljigu, nesumnjivo su ona kap koja preliva čašu, jer osim što je reč o raspirivanju mržnje i pretnjama, otvara se zebnja da može doći do nemira i sukoba koji bi dodatno podelili, već podeljeno društvo.

Zaprećena kazna do 5 godina

Ipak, ako bi došlo do konkretnog krivičnog gonjenja Vacića za navedene slučajeve, zaprećena kazna je od šest meseci do pet godina, ali i tu postoji mogućnost da ultradesničar prođe nekažnjeno.

– Ukoliko nađe da u govoru Miše Vacića ima elemenata krivičnog dela, ono može biti kvalifikovano kao rasna i druga diskriminacija ili izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Za oba dela zaprećene su kazne od šest meseci do pet godina zatvora. Ovde treba imati u vidu da postoji mogućnost primene instituta odlaganja krivičnog gonjenja, pošto se radi o kaznama do pet godina zatvora, tako da osumnjičeni uplati određeni novčani iznos u humanitarne svrhe ili izvršni neku drugu obavezu čime se izbegava krivično gonjenje – naveli su iz Komiteta pravnika za ljudska prava “Jukom” za “Blic”.

Oni navode da su više puta ukazivali na društvenu opasnost ovih dela u čitavoj zajednici, pa se nadaju da institut oportuniteta u ovom slučaju neće biti primenjen, budući da je govor Miše Vacića izuzetno opasan i ima za cilj produbljivanje mržnje prema nacionalnim manjinama u našem društvu.

– Dodatno, činjenica da je već osuđivan na uslovnu kaznu zatvora za slično delo, govori nam da u njegovom slučaju nije postignuta svrha krivičnog kažnjavanja blažom sankcijom, budući da je delo ponovljeno – zaključuje Jukom u odgovoru “Blicu”.

Proterivanje šiptara i domaćih izdajnika – slučaj Bujanovac

Pretnje proterivanjem i uvrede predstavnicima Srba u lokalnim institucijama u Bujanovcu – sve se to našlo u Vacićevom govoru na osnivačkoj skupštini Srpske desnice u Bujanovcu. Političare koji učestvuju u lokalnoj vlasti nazvao je “navodnim Srbima” i poručio da će njihova mesta zauzeti predstavnici Vacićeve stranke.

Po mišljenju Miše Vacića, predsednika Srpske desnice, najveći problem u Bujanovcu su “domaći izdajnici koji šuruju sa Šiptarima” i oni će, kako je rekao, “biti raseljeni zato što drugima uništavaju živote, ali i ako budu sputavali Srpsku desnicu”.

Vacić smatra da ne treba da postoje Srbi, poput pojedinaca u Bujanovcu koji su spremni da idu protiv svoje države, tako što prave vlast sa separatistima.

– Doći će ljudi, ako treba blokiraćemo ceo grad da oteramo ove – prenele su “Bujanovačke” o ovom događaju krajem oktobra.

Zbog konkretnog slučaja Opšte javno tužilaštvo u Vranju podnelo je predistražni postupak protiv Vacića za raspirivanje mržnje.

– Povodom izjave Miše Vacića, lidera Srpske desnice, na osnivačkoj skupštini odbora ove stranke u Bujanovcu dana 23. 10. 2019, tužilačko odeljenje u Bujanovcu dalo je zahtev policijskoj stanici u ovom gradu za prikupljanje obaveštenja o slučaju – naveli su iz pomenutog tužilaštva za “Blic” i dodali da se u ovoj fazi postupka ne mogu izjasniti o postojanju krivičnog dela za koji će se on teretiti po službenoj dužnosti.

Od tad, čini se nije mnogo urađeno. Na pitanja “Blica” ovo tužilaštvo je posle više upita tek juče odgovorilo da su dobili izveštaj od PS Bujanovac, ali da su tražili dopunu izveštaja kako bi se jasnije saznalo o tome da li su izjave Vacića uznemirile Srbe u Bujanovcu.

“Da ih gurnemo niz Cer u Drinu, da ih podavimo” – slučaj Šabac

Vacić, nezastrašen predistražnim postupkom na osnivačkoj skupštini u Šapcu poručio je gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću da će “kao Austrougari završiti u Drini, da se pakuje jer će biti proteran u zatvor, a potom dodao da će se u Šapcu napraviti zatvor kako bi Zelenović u njemu bio izložen i pljuvan svakog dana”, a ovog puta se u govoru dotakao i, prema njegovim rečima, “izdajničkih medija”: Blica, Danasa, N1 i Vremena.

“Srušili smo austrougarske snage, e pa ovde u Šapcu su se skoncentrisale snage da im zadamo poslednji udarac, da ih gurnemo niz Cer dole u srpsku Drinu da ih podavimo, e tako ćemo i sa Zelenovićem i njegovim kriminalcima”, rekao je Vacić u svom govoru i ponovio na sličan način reči iz Bujanovca “Zelenoviću, pakuj se! Doš’o sam da te proteram sa Šapčanima u zatvor u Sremsku Mitrovicu”.

U govoru se dotakao i domaćih medija koje naziva “izdajničkim” jer su njegov govor iz Bujanovca nazvali “fašističkim”.

Nakon incidenta u Šapcu, Pokret slobodnih građana zatražio je od tužilaštva da zabrani rad Srpske desnice, a Savez za Srbiju očekuje od policije i tužilaštva da uhapsi Vacića zbog pretnji koje je uputio gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću.

“Proterivanje žutih” – slučaj Svrljig

Vacić je u Svrljigu na osnivanju lokalnog odbora hvalio lokalnu vlast zbog, kako je rekao, borbe za srpskog seljaka, ali i najavio proterivanje “žutih” iz svih institucija nakon izbora.

Na formiranju lokalnog odbora, pred oko šezdesetak okupljenih, jednoglasno je za predsednika Srpske desnice u Svrljigu izabran Aleksandar Aleksić, lokalni preduzetnik, njegov potpredsednik biće Milan Davidović, a sekretar Odbora Marko Miladinović.Liderima Saveza za Srbiju i ostalim “žutima” Vacić je poručio da će ih “proterati iz svih institucija, da neće više vladati kao danas u Šapcu, Paraćinu i u Opštini Stari grad u Beogradu” i da “neće dozvoliti da se povampire na vlasti”, navode Južne vesti.

– Ne damo više da nas pljačkaju domaće korumpirane demokrate. Ja sam najveći antibiotik za domaće izdajice, a žuta tužilaštva neka i dalje istražuju moje govore – poručio je Vacić u Svrljigu.

I dok Vacić prolazi kroz špalir svojih simpatizera,u pozadini se vidi vatromet, a publika dovikuje povike mržnje prema ovom ili onom, umesto zaključka ostaje pitanje: Kada će Vacić i njemu slični postati deo prošlosti i kada će se svaka reč, svako divljanje jasno odmeriti i shvatiti ozbiljno, kao što i jeste.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.