Dva skupa kod zgrade Predsedništva – Inicijativa mladih i Sima Spasić

0

U parku između zgrade Predsedništva i Starog dvora večeras su se, gotovo u isto vreme, pojavili predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa KiM Simo Spasić, kao i predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava.

Spasić je držao veliku fotografiju “Žute kuće”, kao i fotografiju kosovskog premijera Ramuša Haradinaja na kojoj su stajale Haradinajeve reči da je “ubijao srpske policajce, srpske civile…”.

Spasić je prvo najavio da će tu postaviti slike ubijenih policajaca pod sloganom “Stop UČK – Kosovo u Interpol”, što mu je, kaže, bilo onemogućeno zbog ranije najavljenog skupa Inicijative, ali je ponovio da se protivi ulasku Kosova u Interpol.

Kako je rekao, hteo je da održi konferenciju za medije i da postavi slike, zbog izjave Nasima Haradinaja, predstavnika veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i brata od strica kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je “ubijao srpske vojnike kada god je imao prilike” i da mu je “žao što ih nije pobio koliko je želeo”.

“Samo zbog te izjave, trebalo bi da bude uhapšen”, rekao je Spasić.

U isto vreme, u parku su bili i predstavnici Inicijative, koji su zviždanjem i transparentima, među kojima i “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” izrazili nezadovoljstvo presudom protiv aktivista te organizacije.

Naime, Prekršajni apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je osam aktivista Inicijative osuđeno za kršenje javnog reda i mira zbog toga što su razvili taj transparent i duvali u pištaljke za vreme govora Veselina Šljivančanina na tribini u Beški prošle godine.

Milan Antonijević iz YUCOM-a rekao je da su želeli da pošalju poruku zbog te presude kojom se, kaže, organizacija koja je koristila slobodu izražavanja osuđuje na prekršajnu kaznu, jer su dali jasan stav o ratnim zločincima i na tribini protestovali na miran način.

Ta presuda, kaže, nije dobra poruka, jer treba poštovati sve presude koji se tiču ratnih zločina.

Tokom okupljanja, Spasić i predstavnici Inicijative nisu došli u kontakt, a dok su mladi držali transparent i duvali u pištaljke, Spasić je govorio o zločinima na Kosovu i uzvikivao “Tači, Haradinaj, zločinac”.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.