EFIKASNO PROCESUIRANJE POLICIJSKE TORTURE JE NEOPHODNO ZA VRAĆANJE POVERENJA GRAĐANA U INSTITUCIJE

0

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda najoštrije osuđuju prekomernu upotrebu sile i brutalno prebijanje koje se desilo u Novom Pazaru u kome je u policijskoj akciji hapšenja 3. novembra teško povređen M.M, a kome je usled teških povreda zadobijenih tom prilikom odstranjena slezina u novopazarskoj bolnici.

YUCOM i Sandžački odbor pozdravljaju pozitivan iskorak i brzu reakciju MUP-a kojom su dva policajca suspendovana nakon pomenutog slučaja.

Još jednom podsećamo da je ovaj deo Srbije veoma osetljiva sredina naročito zbog događaja iz devedesetih i velikog broja slučajeva sistemske torture zbog kojih su građani i građanke izgubili poverenje u instituciju policije. Većina slučajeva torture  u Sandžaku nije dobila sudski epilog, a žrtve nisu obeštećene te ovaj i svi nedavni događaji prebijanja dodatno opterećuje građane Novog Pazara, koji inače imaju nizak stepen poverenja u državne institucije i organe.

Imajući u vidu rečeno kao i učestalost sličnih događaja u posljednje vreme, ubeđeni smo da samo profesionalno i zakonito ponašanje nadležnih organa policije i pravosuđa može doprineti vraćanju poverenja građana i građanki Sandžaka u institucije države Srbije.

Apelujemo na nadležne organe da istraga bude sprovedena nepristrasno i profesionalno, bez pritisaka na tužilaštvo i da javnost bude obaveštena o svim preduzetim radnjama.

Preuzmite Saopštenje

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.