Filipović: MUP može da zabrani ulaz strancima samo u pojedinim slučajevima

0

Milan Filipović iz JUKOM-a izjavio je u Studiju N1 Live da MUP Srbije samo u određenim situacijama može da zabrani stranim licima ulaz u našu zemlju, dok je za veliku većinu slučajeva neophodna koordinacija sa nadležnim državnim organima.

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je da će danas ili sutra podneti krivične prijave protiv nekih učesnika manifestacije Evroprajd u Beogradu, a određenom broju osoba izdati zabranu ulaska u Srbiju.

„Nezahvalno je komentarisati izjave ministra Vulina, date su bez konsultacija sa pravnicima, ali mogu pretpostaviti da je u pitanju krivično delo Povreda ugleda zbog pripadnosti određenoj verskoj, nacionalnoj, rasnoj odnosno drugoj grupi. Ovo krivično delo se sastoji u izlaganju poruzi lica i grupi, ali je ono isključeno kada je izneseno u obliku ozbiljne kritike, ili u umetničkom, naučnom ili kritičkom delu, obavljanju novinarske profesije, radi odbrane nekog prava ili ako ne postoji namera omalovažavanja. Meni se čini, sudeći po fotografijama koje smo videli ovih dana, da te nemere zaista nije bilo“, ocenio je Filipović.

Prema njegovim rečima, kada je reč o fotografiji o kojoj je govorio ministar Vulin, može biti elemenata za prekršajno kažnjavanje, zbog remećenja javnog reda i mira, ali smatra da nema mesta za bilo koje krivično delo.

Govoreći o najavama zabrane ulaska u zemlju pojedinim učesnicima Evroprajda, on je ocenio da MUP Srbije ima pravo da u samo u slučaju pogrešnog iskazane svrhe putovanja, može samostalno da zabrani stranim osobama ulaz u zemlju bez konsultacija sa tužilaštvom.

„Tada bi policija mogla sama, ali u osvim ostalim slučajevima neophodno je i učešće nadležnih državnih organa koji pokreću i sprovode prekršajne odnosno krivične postupke, naveo je Filipović.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.