Gomilaju se pitanja oko ukrajinskog bezbednjaka-izdajnika uhapšenog u Srbiji

0

Nekada visoko rangirani ukrajinski obaveštajac Aleksandar Naumov pre nekoliko meseci pojavio se u Srbiji sa nekoliko stotina hiljada deviza i dragim kamenjem. Naumov se u domovini tereti za veleizdaju, a Ukrajina mu je zaplenila imovinu. U Srbiji se protiv njega vodi postupak za pranje novca. Sve je nekako “ispod radara” – spominje se i moguće izručenje, ali ni domaće institucije, ni ukrajinska ambasada ne govore da li će do toga doći.

Kada je 7. juna Ukrajinac Andrej Naumov pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju, kod sebe je imao više od 600.000 evra i 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje vredno 6.500 evra.

Skupoceni „prtljag“ alarmirao je policiju. Nije bilo jasno odakle potiče i zašto nije prijavljen. Posumnjali su da je novac i dijamante Naumov pribavio nezakonito i od tada je u pritvoru.

Više javno tužilaštvo u Nišu pokrenulo je istragu zbog pranja novca. Naumov krivicu odbacuje.

„On se izjašnjava, naravno, da nije kriv, da se radi o novcu koji je njegova lična svojina, svojina njegove porodice i novac koji je on stekao isključivo na osnovu legalnih prihoda, odnosno privatnih poslova kojima se bavi njegova porodica i poslova koje je on obavljao u njegovoj matičnoj zemlji, odnosno u Ukrajini“, kaže Tanja Savić, pravna zastupnica Andreja Naumova.

Rekao bi neko nit’ prvi, nit’ poslednji ovakav slučaj, međutim, ono što ovaj čini posebno interesantnim jeste to što je reč o bivšem bezbednjaku, koga rodna zemlja tereti da ju je izdao.

„Prema zvaničnom dopisu Generalnog tužilaštva Ukrajine sumnja se da je Naumov, dok je bio u Službi bezbednosti Ukrajine, a kasnije i u državnoj agenciji koja je upravljala sistemom za isključivanje nuklearne elektrane ‘Černobilj’, pribavljao poverljive informacije“, govori Mila Đurđević iz Radija Slobodna Evropa.

Naumova je raščinio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, početkom aprila, nešto više od mesec dana otkako je Rusija napala tu zemlju.

„Što se tiče antiheroja – nemam vremena da se pozabavim svim izdajnicima, ali kad-tad će svi oni biti kažnjeni. Zato bivši šef Glavnog departmana unutrašnje bezbednosti Naumov Andrej Olehovič i šef Službe bezbednosti za oblast Hersona Krivoručko Sergej Aleksandrovič više nisu generali“, rekao je tada Zelenski.

S obzirom na to da je reč o visoko pozicioniranom licu označenom da je izdajnik, i koje je očigledno u begu, cela situacija ima obaveštajno-bezbednosnu pozadinu, objašnjavaju u Centru za stratešku analizu.

„Ono što je nejasno jeste, ako je on bio ruski ‘aset’ zašto nije pobegao u Rusiju, zašto se uputio u totalno suprotnom pravcu, čemu je bio namenjen taj novac, da li je to novac koji je on ilegalno stekao u svojim aktivnostima za račun Rusije kako bi podrio odbrambenu moć Ukrajine“, rekao je Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Naumov je Ukrajinu napustio samo nekoliko sati pre napada Rusije 24. februara. Iz Mađarske je u Srbiju ušao regularno, a zaputio se u Tursku, objašnjava njegova advokatica i dodaje da osim što je dva puta dao izjavu, nijedna druga radnja u postupku koji se protiv njega vodi nije preduzeta.

Ukrajina bi mogla da zahteva njegovo izručenje. U ukrajinskoj ambasadi za N1 kažu da nemaju potpune informacije i da su prava adresa srpske institucije, koje uopšte ne odgovaraju.

„Ministarstvo pravde Srbije, kao i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nisu odgovorile na više ponovljenih upita Radija Slobodna Evropa, da li im se povodom slučaja Naumova obraćali nadležni organi Ukrajine sa eventualnom zamolnicom ili zahtevom za njegovo izručenje“, kaže Mila Đurđević.

„Ja kao branilac, kao i naši organi, nemaju nijedan dokaz, nijedan izveštaj iz Ukrajine da je uopšte pokrenut postupak za veleizdaju u Ukrajini protiv gospodina Andreja Naumova“, kaže Tanja Savić.

Ako bi, hipotetički, Ukrajina zatražila izručenje za veleizdaju, što je delo koje je svrstano u takozvana „politička krivična dela“ ključno bi bilo Ministarstvo pravde, odnosno ministar, objašnjava Katarina Golubović iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

„Kada su u pitanju politička krivična dela, odluka je zapravo na političkim organima, a ne na tužilaštvu i sudstvu, kakva je redovna procedura. To je tako zato što su u pitanju i međunarodni odnosi na proceni, a ne samo prava okrivljenih lica“, kaže Golubović.

Pojedini mediji preneli su da se za Naumova interesuje i Rusija, te da je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prilikom zvanične posete Moskvi razgovarao o njegovom izručenju sa sektretarom za nacionalnu bezbednost Nikolajem Patruševim. Ruska ambasada o tome ćuti.

„Vulin je u saopštenju krajem avgusta rekao da o tome nije bilo reči i da, niti Ukrajina, niti Rusija nisu tražile izručenje Naumova. To je praktično jedini odgovor zvaničnika u Srbiji o ovom slučaju“, kaže Mila Đurđević.

Osim Naumova policija je privela i nemačkog državljanina Aleksandera Aksta. Nemačka ambasada potvrdila je da je u kontaktu sa njim, nakon što se obratio za konzularnu pomoć. Naumov je ukrajinsku ambasadu kontaktirao tek pre nešto više od nedelju dana, s obzirom da postupak traje skoro četiri meseca, izjavila je za N1 njegova pravna zastupnica.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.