Gošće N1: Što pre započeti proces izbora novog poverenika

0

Ana Toskić iz organizacije Partneri za demokratske promene Srbije i Katarina Golubović iz Jukoma ocenile su u Danu uživo da je važno što pre započeti proces izbora novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao i da kroz taj postupak i građani i institucije treba da steknu poverenje u novog poverenika.

Više od 60 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika poslovne, stručne i naučne zajednice pozvalo je Odbor za kulturu i informisanje Skuštine Srbije da proces izbora novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti bude potpuno otvoren, transparentan i u skladu sa zakonom.

Ana Toskić kaže da su pozvali nadležni Odbor kako ne bi došlo do vakuuma kada ne bismo imali poverenika.

“Treba što veći broj pripadnika akademske zajednice, civilnog društva da bude uključen u taj proces”, kaže Toskić.

Katarina Golubović kaže da kroz taj postupak i građani i institucije treba da steknu poverenje u novog poverenika.

“Domet te institucije je veliki, kako za građane, tako i za privredu, sindikate. Poverenik je otvorio mnoge teme koje se tiču i životne sredine i konkursa, povodom mnogih povreda privatnosti u Srbiji”, kaže Golubović.

Naglašava da je zato važno da proces počne što pre.

“Kako bismo odabrali jednu stručnu i beskompromisnu ličnost. Ne samo da treba da ima pravničko znanje, već i demokratske vrednosti”, kaže.

Govoreći o tome što je opozicija stala iza ovog predloga, Golubović kaže da neko mora.

“Mi želimo da ovaj proces bude van politike, međutim neko mora da postavi to pitanje. U ovom slučaju opozicija je bila ta koja je prepoznala da proces mora da bude transparentan”, kaže Golubović.

Ističe da oni žele da se svim kandidatima koji imaju integritet i stručnost da se kandiduju što pre to omogući.

“Da njihovi predlozi budu obrazloženi od strane Odbora, želimo da se posebna komisija bavi kandidaturama, a ne da dođemo u situaciju da u poslednjem trenutku dobijemo kandidata bez odgovarajućeg obrazloženja”, kaže ona.

Toskić kaže da je ovo pitanje od značaja za mnoge, a da je momenat jako bitan.

“Srbija je pre nekih 17 dana dobila novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji donosi značajne promene i počinje sa primenom za devet meseci. Postoji niz otvorenih pitanja, jako je bitno da postoji stabilna institucija koja će davati smernice, obrazloženja. Ako dođemo u situaciju da nemamo poverenika, postavlja se pitanje kome je to u interesu”, rekla je Toskić, dodajući da zakon ne definiše kada treba otpočeti taj proces.

Ističe da su u nadležnosti poverenika dve oblasti – pristup informacijama od javnog značaja i zaštita podataka o ličnosti.

“Poverenik je 2004. godine u nadležnosti imao samo pristup informacijama od javnog značaja, a 2008. se dodaje zaštita podataka o ličnosti. Mislimo da sada jeste momenat da se prilično opšti uslovi, da je neko diplomirani pravnik i da ima deset godina iskustva, pošto se radi o dve specifične oblasti –  da to bude ličnost koja razume kontekst”, kaže Toskić, dodajući da ličnosti koje ispunjavaju te uslove ima.

Katarina Golubović kaže da bi kandidatura trebalo da bude zasnovana na samoinicijativi.

“Ličnost koja dođe treba da bude sigurna u sebe, svoje vrednosti i svoju podršku. Ne samo vlasti i opozicije, već i sektora građana, a naročito institucija”, kaže.

Toskić kaže da nije problem da predlog dođe od političkih stranaka, ali da je važno da se radi o osobi koja nije pod političkim pritiskom.

Golubović ističe da je naša institucija poverenika ocenjena kao jedna od najnezavisnijih i najuspešnijih u Evropi.

Izvor

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.