GRAĐANIMA TREBA ZAŠTITNIK

0

Dva meseca nakon isteka mandata Zaštitnika građana predsednik Narodne skupštine još uvek nije raspisao javni poziv za izbor nove osobe na čelu najvažnije nezavisne institucije. Uprkos unapređenju procesa izbora koji je doneo novi Zakon o Zaštitniku građana iz 2021. godine, Narodna skupština nije ispoštovala zakonski rok prema kojem je izbor trebalo da započne u januaru ove godine. Nakon šestomesečnog kašnjenja u izboru Poverenika za zaštitu ravnopravnosti 2020. godine, ovo je nastavak prakse urušavanja nezavisnih institucija. Kašnjenje u izboru novog Zaštitnika građana još više dobija na značaju u zabrinjavajućoj situaciji eskalacije policijskog nasilja prema građanima i ekološkim aktivistima koji su mirno protestvovali na Šodrošu u Novom Sadu i u Majdanpeku na planini Starici.

Nezavisne institucije, mediji, pravosuđe i civilno društvo ključni su za zaštitu ljudskih i manjinskih prava.  Narodna skupština ima obavezu da u nezavisne institucije blagovremeno bira ljude od integriteta koji će pružati zaštitu građanima na terenu.

Bez obzira na propuste i nedostatke u radu Zaštitnika građana, reč je od jednoj od retkih institucija koja je kroz rad Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture izvestila građane kao i domaću i međunarodnu stručnu javnost o policijskoj brutalnosti na protestima u julu 2020. godine i kršenju prava građana okrivljenih pred prekršajnim sudovima.

Kuća ljudskih prava poziva predsednika Narodne skupštine da, u skladu sa svojom zakonskom obavezom, bez odlaganja raspiše javni poziv za izbor novog Zaštitnika građana, a nadležni odbor Narodne skupštine da adekvatno sprovede javni razgovor sa kandidatima i Narodnoj skupštini podnese predlog kandidata koja najbolje oslikava kvalitete koje bi trebalo da poseduje budući Zaštitnik građana.

Preuzmite Sopštenje

Kuća ljudskih prava koju čine:

Građanske inicijative
Beogradski centar za ljudska prava
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za praktičnu politiku

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.