HITNO SPREČITI KONFLIKTE I PRONAĆI ADEKVATNO REŠENJE ZA STAMBENO PITANJE

0

Kuća ljudskih prava i demokratije apeluje na Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja i Komesarijat za izbeglice i migracije da hitno nađu rešenje za stambeno zbrinjavanje naših građana koji su trenutno u stanju egzistencijalne neizvesnosti.

Pravo na adekvatno stanovanje je jedno od osnovnih prava svih građana i sa posebnom pažnjom se mora rešiti stambeno zbrinjavanje svih ovih lica u predstojećem hladnom periodu.

Naglašavamo da je hitnost postupanja neophodna kako bi se sprečila dalja šteta koju trpe lica koja su dobila stanove na konkursu nakon dugogodišnjeg, odnosno višedecenijskog čekanja.

Trenutna situacija dovodi do konflikta među našim izbeglim i raseljenim licima, a koji preti da eskalira. Da bi se izbegao konflikt i smirila tenzija u Ustaničkoj ulici, mere koje države preduzima bi morale da budu transparentne. Samo na taj način se može povratiti poljuljano poverenje u državne institucije i dobru upravu.

Apelujemo na Vladu Republike Srbije da, uz stratešku, pruži i praktičnu podršku za ostvarenje legalnih i legitimnih interesa naših građana, kroz saradnju sa  relevantnim međunarodnim organizacijama, a pre svega Kancelarijom UN u Srbiji.

U Beogradu, 5. decembra 2017. godine

Preuzmite Saopštenje

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.