Infografici „Integracija pravosuđa na Kosovu“ #4

0

Infografici „Integracija pravosuđa na Kosovu“ ukazuju na osnovne informacije u pogledu primene i efekata Sporazuma o pravosuđu iz 2015. godine, kojim je uređeno integrisanje srpskog pravosuđa u institucije Kosova. Serija infografika omogućava uvid u osnovne informacije o radu integrisanih pravosudnih institucija tokom tri godine primene Sporazuma.

Infografik #4 Preuslovi za stupanje na sudijsku i tužilačku funkciju – ukazuje na probleme koji se javljaju pre samog preuzimanja funkcije u pravosudnom sistemu Kosova za mlade srpske pravnike. Uz starosnu strukturu integrisanog pravosuđa od kojih većina stiče uslov za penziju, ovo će predstavljati veliki problem u narednom periodu. Može se dovesti u pitanje cela suština Sporazuma o pravosuđu. Osnovna preporuka je da je neophodno unaprediti programe koji prolaze mladi srpski pravnici na Kosovu, te olakšati priznavanje diploma i pravosudnih ispita iz Republike Srbije.

Detaljne informacije pronađite u Izveštaju br. 2 o implementaciji i efektima Sporazuma o pravosuđu “Integracija pravosuđa u pravosudni sistem Kosova u kontekstu evropskih integracija i dijaloga Beograda i Prištine” 

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.