Infografici „Integracija pravosuđa na Kosovu“ #6

0

Infografici „Integracija pravosuđa na Kosovu“ ukazuju na osnovne informacije u pogledu primene i efekata Sporazuma o pravosuđu iz 2015. godine, kojim je uređeno integrisanje srpskog pravosuđa u institucije Kosova. Serija infografika omogućava uvid u osnovne informacije o radu integrisanih pravosudnih institucija tokom tri godine primene Sporazuma.

Infografik #6 Predmeti iz perioda paralelnog funkcionisanja pravosudnih institucija na Kosovu (1999. – 2016. godine) govori o sudbini predmeta koji su vođeni pred srpskim sudovima na teritoriji Kosova. Plan primene Briselskog sporazuma predvideo je da se u julu 2013. godine obustavi procesuiranje svih krivičnih predmeta i da se isti predaju kosovskim pravosudnim institucijama. Sudbina ostalih predmeta je pak komplikovanija, pa je deo ovih predmeta koji su vođeni pred srpskim sudovima do 2016. godine, naknadno, 2018. godine Odlukom Apelacionog suda u Nišu prebačen u nadležnost sudova u Leskovcu, iako se time izlazi iz okvira dogovorenih sporazuma.

Detaljne informacije pronađite u Izveštaju br. 2 o implementaciji i efektima Sporazuma o pravosuđu “Integracija pravosuđa u pravosudni sistem Kosova u kontekstu evropskih integracija i dijaloga Beograda i Prištine” 

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.