Informator #11 o napadima i pritiscima na aktiviste i aktivistkinje

0

INFORMATOR #11
O NAPADIMA I PRITISCIMA NA AKTIVISTE I AKTIVISTKINJE 

Mreža Solidarno za prava svih predstavlja Informator #11 o napadima i pritiscima na aktiviste i aktivistkinje. Tim beleži napade i pritiske na Mapi incidenata kroz istraživanje javno dostupnih podataka i razgovore sa žrtvama. Na mapi je od početka 2023. godine registrovano 6 napada i pritisaka, kako na one koji se bave zaštitom ljudskih prava, tako i na one koji su se zbog svojih postupaka našli u toj ulozi i trpeli posledice. Mrežu Solidarno za prava svih predvode Komitet pravnika za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Narodni parlament.

AKTUELNO

Pretnje aktivistima nakon akcije čišćenja parkića kod Mitićeve rupe  više…

Aktivisti Krokodila i Inicijative mladih za ljudska prava su primili brojne pretnje smrću nakon akcije čišćenja i uređenja dečijeg parka kod Mitićeve rupe 18. februara 2023. godine u kojoj su uklonili mural sa likom Miloša Obilića i rečima „Kad se srpska vojska na Kosovo vrati“. Prema objavi na Twitter profilu @krokodilEW aktivisti, zaposleni i građani su primili stotine direktnih pretnju „smrću, seckanjem i ostalim najkreativnijim modalitetima ubistva“. Skup je organizovan radi ukazivanja na zahtev inicijative A11 iz oktobra 2022. godine upućen Gradskoj upravi Grada Beograda da park dobije ime Dušana Jovanovića, romskog dečaka kojeg su pripadnici ultra-desničarske organizacije „skinhedsi“ ubili 1997. godine u Beogradu. Pretnje aktivistima su osudili Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Nacionalni konvent o EU, Ministarstvo za Evropske integracije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.
Datum 19. februar 2023. godine
Vrsta napada Pretnje/Zastrašivanje/Ucena
Vrsta napadača Nepoznat; Fizičko lice;
Ugroženo pravo Sloboda okupljanja; Sloboda izražavanja; Sloboda udruživanja

 

NAPADI I PRITISCI
JANUAR – FEBRUAR

Novi napad na prostorije Incijative mladih za ljudska prava više…
Datum 19. februar 2023
Vrsta napada Oštećivanje imovine
Vrsta napadača Nepoznat; Fizičko lice
Ugroženo pravo Sloboda okupljanja; Sloboda izražavanja; Sloboda udruživanja
Novi napad na prostorije Prajd info centra više…
Datum 19. februar 2023
Vrsta napada Oštećivanje imovine
Vrsta napadača Fizičko lice, Nepoznat
Ugroženo pravo Sloboda okupljanja; Sloboda izražavanja; Sloboda udruživanja
Prekršajne kazne protiv aktivista u akciji čišćenja parkića kod Mitićeve rupe  više…
Datum 18. februar 2023.
Vrsta napada Prekršajni postupak
Vrsta napadača Komunalna milicija
Ugroženo pravo Sloboda okupljanja; Sloboda izražavanja; Sloboda udruživanja
Više na mapi…

IZABRANE REAKCIJE

24. februar 2023. Nasilje ili pretnja nasiljem nikada ne sme biti način komunikacije u javnosti sa onima koji imaju drugačije stavove!
Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava i društvenog dijaloga
24. februar 2023. Ministarstvo za evropske integracije osuđuje pretnje koje su proteklih dana upućene aktivistima civilnog društva i pružamo im punu podršku
Ministarstvo za evropske integracije
23. februar 2023 Nacionalni konvent: Institucije hitno da reaguju na pretnje i napade na aktiviste
Nacionalni konvent o EU
21. februar 2023.  Pretnje i govor mržnje upućeni aktivistima/aktivistkinjama, koji su učestvovali u krečenju murala u Mitićevoj rupi, za najoštriju su osudu!
Poverenik za zaštitu ravnopravnosti


POZIV NA WEBINAR III

Mentalno zdravlje aktivista i aktivistkinja za ljudska prava
(28. februar 2023. godine)

Poštovana/i,

 U okviru programa osnaživanja aktivista i aktivistkinja koji staju u zaštitu ljudskih prava, tim Solidarno za prava svih organizuje webinar na temu „Mentalno zdravlje aktivista i aktivistkinja“.

Webinar će se održati u utorak, 28. februara 2023. godine putem Zoom platforme, u periodu od 12 do 16 časova.

U uvodnom delu će nam Dragoslava Barzut iz Građanskih inicijativa predstaviti nalaze i zaključke istraživanja koje su kolege sprovele u okviru kampanje „Podržimo se!“ fokusirajući se na mentalno zdravlje aktivista i aktivistkinja u Srbiji kao i poteškoće sa kojima se oni svakodnevno susreću. Pored toga, psihološkinje Draga Šapić i Jana Dimoski iz PIN mreže će nam pričati o zaštiti mentalnog zdravlja aktivista u radnom okruženju i dati određene smernice i praktične savete za prevenciju stresa na poslu.

Ukoliko ste zainteresovani da pohađate webinar možete da se prijavite na e-mail adresu office@yucom.org.rs 

Budite slobodni da prosledite poziv kolegama aktivistima. U prilogu vam dostavljamo detaljnu agendu webinara, a nakon prijave, poslaćemo Vam link za pristup webinaru.

Solidarni pozdrav,
Tim Solidarno za prava svih

 

STATISTIKA NAPADA U 2022. GODINI

KONTAKT

Prijavu napada i pritisaka na Vašu organizaciju i Vas možete poslati na priloženi kontakt sa kratkim opisom događaja, datumom, mestom i identitetom napadača (ukoliko je poznat). Zamolili bismo Vas da uz prijavu dostavite i kontakt telefon na koji Vas možemo dobiti radi postavljanja dodatnih pitanja.

Prijavu napada možete poslati na e-mail: office@yucom.org.rs

Informator o napadima i pritiscima na aktiviste i aktivistkinje je načinjen uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran Komite pravnika za ljudska prava JUKOM i partneri i njegova sadržina nužno ne  izražava stavove Evropske unije.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.