Informator #7 o napadima i pritiscima na aktiviste i aktivistkinje

0

INFORMATOR #7
O NAPADIMA I PRITISCIMA NA AKTIVISTE I AKTIVISTKINJE 

Mreža Solidarno za prava svih predstavlja Informator #7 o napadima i pritiscima na aktiviste i aktivistkinje. Tim beleži napade i pritiske na Mapi incidenata kroz istraživanje javno dostupnih podataka i razgovore sa žrtvama. Na mapi je od početka 2022. godine registrovano 6 napada i pritisaka, kako na one koji se bave zaštitom ljudskih prava, tako i na one koji su se zbog svojih postupaka našli u toj ulozi i trpeli posledice. Mrežu Solidarno za prava svih predvode Komitet pravnika za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Narodni parlament.

AKTUELNO

Napad na aktiviste Omladinske studentske akcije (OSA)

Aktivisti Omladinske studentske akcije (OSA) su napadnuti u petak 18. februara 2022. godine kada su pokušali da uklone grafit „Srbe na Vrbe, #Izbori se!OSA Novi Sad“ kod Mosta Slobode u Novom Sadu. Na teren je na poziv OSA-e izašla policija, koja je uzela izjave i sačinila zapisnik o događaju. Ubrzo se pojavila i gradska inspekcija, a prema rečima aktivista, naloženo je uklanjanje grafita (što se ubrzo i dogodilo). Ubrzo nakon što se grafit pojavio istog dana o njemu su izvestili provladini mediji i naišao je na osudu studentskih parlamenata Univerziteta u Novom Sadu. Aktivisti OSA smatraju da iza pokušaja da im se pripiše autorstvo grafita mržnje stoji grupa bliska vladajućem SNS-u koja je učestovala u napadima na građane okupljene na ekološkim protestima. Oni veruju da je reč o reakciji na njihovu kampanju okupljanja mladih za kontrolu predstojećih izbora i akciju grafitiranja anti-režimskih poruka. U medijima su aktivisti OSA predstavljeni kao lažni ekolozi, te da kao „pojedinci pod maskom aktivizma i dubokim džepom napunjenim stranim valutama bez pogovora izvršavaju sve zadatke i naloge koji se pred njih postavljaju“. Niz nevladinih organizacija je reagovalo 18. februara 2022. godine saopštenjem za javnost „STOP PRITISCIMA NA NOVOSADSKE AKTIVISTE – BAHATOST VLASTI MORA DA STANE“.
Datum 18. februar 2022.
Vrsta napada Premlaćivanje/nasilje/povrede, Kleveta putem elektronskih medija
Vrsta napadača Fizičko lice, medij
Ugroženo pravo Sloboda izražavanja,  sloboda udruživanja

NAPADI I PRITISCI U JANUARU I FEBRUARU

Novi napad na aktiviste Omladinske studentske akcije (OSA)
Datum 26. februar 2022.
Vrsta napada Pretnje/Dela zastrašivanja/Ucena
Vrsta napadača Fizičko lice
Ugroženo pravo Sloboda izražavanja, sloboda udruživanja
Novi napad na Prajd info centar
Datum 17.  februar 2022.
Vrsta napada Oštećivanje imovine, Pretnje/Dela zastrašivanja/Ucena
Vrsta napadača Fizičko lice
Ugroženo pravo Sloboda izražavanja, Sloboda udruživanja
Tužbe vlasnika Galensa protiv ekoloških aktivista
Datum 10. januar 2022.
Vrsta napada SLAPP, pokretanje krivičnog postupka
Vrsta napadača Privatno pravno lice
Ugroženo pravo Sloboda izražavanja, sloboda udruživanja
Napad na Aidu Ćorović
Datum 4. januar 2022
Vrsta napada Pretnje/Dela zastrašivanja/Ucena
Vrsta napadača Fizičko lice
Ugroženo pravo Sloboda izražavanja
Više na mapi…

REAKCIJE

18. februar 2022.  Stop pritiscima na novosadske aktiviste – Bahatost vlasti mora da stane
Grupa nevladinih organizacija
19. februar 2022. Vesić i Grad Beograd osudili napad na Prajd info centar
N1
4. januar 2022. Opozicione stranke osuđuju napad na Aidu Ćorović
FoNet

KONFERENCIJA – SOLIDARNO ZA PRAVA SVIH

Na konferenciji održanoj 18. februara 2022. godine u Beogradu ,,Solidarno za prava svih’’ predstavljen je Izveštaj o napadima na branitelje ljudskih prava u Srbiji za 2021. godinu. Na konferenciji su govorili: adv. dr Katarina Golubović, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM, advokatice YUCOM-a, Milena Vasić i Kristina Todorović, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović, advokat Mihailo Pavlović, Ane Tusvik Bonde iz Fondacije Kuća ljudskih prava iz Norveške, Orsolya Toth iz tima Specijalnog izvestioca UN za ljudska prava, aktivista Aladin Paučinac, Nataša Pušić, iz  ,Budi jedan’’ i Goran Mitrović iz ,,Narodnog parlamenta’’

 

IZVEŠTAJ O NAPADIMA NA BRANITELJE LJUDSKIH PRAVA U SRBIJI ZA 2021. GODINU

Izveštaj ima za cilj da zainteresovanoj domaćoj i međunarodnoj javnosti pruži jednostavan uvid u trenutnu situaciju i informacije o položaju branitelja ljudskih prava u Srbiji koje do sada nisu bile dostupne na sličnim mapama regionalnog i međunarodnog tipa.

Kroz istraživanje javno dostupnih podataka i razgovore sa žrtvama pritisaka i napada, tokom 2021. godine registrovano je 73 pritisaka i napada, kako na one koji se bave zaštitom ljudskih prava, tako i na one koji su se zbog svojih postupaka našli u toj ulozi i trpeli posledice.

STATISTIKA NAPADA U 2021. GODINI

 

KONTAKT

Prijavu napada i pritisaka na Vašu organizaciju i Vas možete poslati na priloženi kontakt sa kratkim opisom događaja, datumom, mestom i identitetom napadača (ukoliko je poznat). Zamolili bismo Vas da uz prijavu dostavite i kontakt telefon na koji Vas možemo dobiti radi postavljanja dodatnih pitanja.

Prijavu napada možete poslati na e-mail: office@yucom.org.rs

Informator o napadima i pritiscima na aktiviste i aktivistkinje je načinjen uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran Komite pravnika za ljudska prava JUKOM i partneri i njegova sadržina nužno ne  izražava stavove Evropske unije.

Share.

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.